Vi bruker mindre på julegaver

I år besinner vi oss og bruker litt mindre på julehandelen. Men handelsstanden trenger ikke fortvile: 8,8 milliarder kroner legger vi igjen. Et godt tips til deg som vil spare penger og slippe stress, er at det kan lønne seg å handle allerede nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember kommer du og jeg i snitt til å legge igjen 1991 kroner i butikken, mot 2072 kroner i fjor. Handelsnæringen spår en nedgang i julehandelen på 3,6 prosent - dette utgjør 80 kroner per person.

Totalt kommer vi til å handle for 8,8 milliarder i julegaver i desember. I fjor la vi ut 9,2 milliarder.

- Vi er ikke overrasket over nedgangen. I fjor opplevde vi en kolossal økning, på 16 prosent, som det er vanskelig å gjenta. Det har vært en livlig handel de siste årene. Det kunne ikke fortsette. I tillegg har vi hatt en sterk renteoppgang i høst, som gjør at folk generelt har dårligere råd, sier direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Kjøp nå

Det kan være lurt å gå til innkjøp av julegavene allerede nå. Mange butikkjeder har tilbud på sine varer i november - noen selger klær helt ned i halv pris. Også på leketøy kan du gjøre gode kjøp, men sjekk om førprisen stemmer!

Går du til innkjøp nå, får du i tillegg et bedre utvalg enn i desember, og du slipper det verste stresset før julehandelen virkelig setter inn.

For mange barnefamilier som nå har fått høyere renter, kan kontantstøtten redde julehandelen. I desember kommer trolig utbetalingen for kontantstøtten fra 1. august. Det betyr 15000 kroner ekstra i lommeboka.

- Vi tror kontantstøtten kan bidra til å øke julehandelen. Barnefamiliene får litt mer penger mellom hendene, og de er blant de hardest rammede etter renteoppgangen, sier kontorsjef Bjørn Harald Martinsen i Den norske Bankforening.

Godt lønnsoppgjør

Mange fikk et godt lønnsoppgjør i år. Bankforeningen tror at dette også vil hjelpe på julehandelen i en tid med mye usikkerhet i økonomien. Det er først og fremst gavebutikker med bøker, glass og steintøy som vil merke at det er vanskeligere å selge julegaver. Også en del klesforretninger er avhengige av et godt julesalg.

- Disse er mer avhengige av julehandelen enn andre. Salget i desember er like viktig som hele resten av vinteren til sammen, sier Angell.

Han synes ikke at 1991 kroner i julegaver er enormt mye penger.

- Det er egentlig ikke rare greiene. Det er en myte at man handler skoa av seg i jula, sier Angell.