- Vi brukte for mye tvang mot pasientene

Tvangsbruken i norsk psykiatri har økt de siste åra. Samtidig har Ullevål halvert sin bruk av tvang mot pasientene siden 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:

Her lå «Erik» lenket til senga i 28 døgn
Kontrollkommisjonen skulle slått alarm
«Erik» er langt fra den eneste som har klaget på beltesenga
Beltesenga blir tatt i bruk 2000 ganger i året
Natalie lenket til belteseng i 203 timer som 17-åring
- Behandlingen er uakseptabel, men ikke unik
Varsler ikke myndighetene om alvorlige tvangstiltak
- Tvang blir brukt som straffereaksjon

(Dagbladet): - Dette viser at man godt kan klare å drive psykiatrisk behandling med mindre tvangsbruk enn det de fleste institusjoner gjør i dag, sier avdelingsoverlege Ole Steen på akuttpsykiatrisk avdeling ved Oslo universitetssykehus til Dagbladet og utdyper:

- Vår reduserte bruk av tvang har ikke ført til at pasienter skader seg selv eller andre i større grad enn tidligere, sier Steen.

Behandlingsinstitusjonen fikk et massivt søkelys mot seg da en 40 år gammel mann av somalisk opprinnelse gikk amok på trikken i Oslo i august 2004 og drepte én og skadet fem andre med kniv. Ei uke tidligere ble gjerningsmannen skrevet ut fra psykiatrisk avdeling på Ullevål.

Trikkedrapet - Etter trikkedrapet ble det oppvask her. Jeg kom inn da den gamle ledelsen ble byttet ut, sier Steen.

Avdelingsoverlegen forteller at institusjonen gjenomgikk store forandringer. De opprettet en mottakspost hvor pasientene først blir vurdert i et døgn eller to før de blir overført til den best egnede av fire mulige avdelinger ved klinikken.

- Vi diskuterte hvordan vi ville ha det. Det viste seg at det var en nokså samstemmig oppfatning om at vi brukte for mye tvang mot pasientene her. Derfor gikk vi aktivt inn for å redusere tvangsbruken, både når det gjelder tvangsinnleggelser, men også bruken av tvangsmidler, sier Ole Steen.

Han legger ikke skjul på at tvang og tvangstiltak fremdeles må til.

- Noen pasienter blir ville, gale, voldelige og utagerende. Vi bruker alle lovlige former for tvangsmidler her, sier Steen.

Belteseng Forrige helg skrev Dagbladet om «Erik» (37) som lå sammenhengende i belteseng i 28 døgn på Veum utenfor Fredrikstad i mars 2010.

- Også her har det skjedd at folk er blitt liggende lenge, ja i ukevis, i belteseng, sier Steen.

Han understreker imidlertid at de da er påpasselige med at de får komme opp av senga av og til, for eksempel for å gå på do, og at de lemper på beltene i så stor grad de kan.

Steen er ikke enig i at isolasjon er et strengere tvangsmiddel enn belteseng, slik den vanlige oppfatningen er i Norge.

NAKENT: Pasientrommene på akuttpsykiatrisk avdeling på Ullevål sykehus er enkle, med nakne gule vegger. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NAKENT: Pasientrommene på akuttpsykiatrisk avdeling på Ullevål sykehus er enkle, med nakne gule vegger. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Vi skulle gjerne ha brukt mer isolasjon på bekostning av å legge folk i belter, men sliter med dette fordi bygningsmassen her ikke ligger til rette for det. Belter har en ufortjent høy anseelse i norsk psykiatri. I flere andre land blir beltelegging betraktet som mer brutalt enn isolasjon, sier Ole Steen.

«Risiko» Avdelingsoverlegen påpeker at de med sin reduserte tvangsbruk «har tatt en risiko».

- Vi har pasienter her som mange vil hevde står i fare for å ta sitt eget liv. Når vi da dropper tvangsmidler, tar vi jo på et vis sjansen på at de ikke begår selvmord. Det blir en avveining mellom menneskerettigheter og tvangsmessig beskyttelse, sier Ole Steen.

Redusert tvangsbruk har ikke ført til flere selvmord på institusjonen. Den akuttpsykiatriske avdelingen har mellom ett og to selvmord i året blant sine pasienter.

- Vi kjenner godt til nedgangen i tvangsbruk på denne avdelingen. Dette illustrerer at det er mulig å få til endringer. På grunn av en tydelig ledelse i forhold til dette målet, har de kommet en lang vei, sier generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental helse.

Han trekker fram DPS Nordfjord i Helse Førde som den psykiatriske institusjonen i Norge som er kommet lengst i reduksjon av tvang.

- Inspirasjon - På Ullevål har de mer å gå på, men det de har fått til er veldig fint og kan være til inspirasjon og etterfølgelse for veldig mange andre psykiatriske avdelinger i landet, sier Lydersen.

Han er udelt uenig med Ole Steen i synet på isolasjon som tvangsmiddel.

- Isolasjon er foreslått helt forbudt, påpeker Bjørn Lydersen.

- MÅ FORTSATT TIL: Til tross for en halvering av tvangsbruken de siste åtte åra, bruker akuttpsykiatrisk avdeling på Ullevål sykehus fortsatt tvengstiltak mot en del av pasientene. 
- Noen pasienter blir ville, gale, voldelige og utagerende. Vi bruker alle lovlige former for tvangsmidler her, sier avdelingsoverlege  Ole Steen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- MÅ FORTSATT TIL: Til tross for en halvering av tvangsbruken de siste åtte åra, bruker akuttpsykiatrisk avdeling på Ullevål sykehus fortsatt tvengstiltak mot en del av pasientene. - Noen pasienter blir ville, gale, voldelige og utagerende. Vi bruker alle lovlige former for tvangsmidler her, sier avdelingsoverlege Ole Steen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer