Vi brukte julelønna på gamle regninger

Svært mange av oss brukte rentekutt og ekstra julelønn til å gjøre opp gammel gjeld. Det gleder finansminister Per-Kristian Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Innbetalingene i desember var eksepsjonelt høye, sier kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen i inkasso- og kundeservicekonsernet Lindorff.

I 2002 gjorde vi opp gamle inkassokrav for 264 millioner kroner i løpet av desember. I år var beløpet økt med hele 20 prosent til over 318 millioner kroner, ifølge Lindorffs undersøkelse.

- Det er svært gledelig at folk får gjort opp gammel gjeld, sier finansminister Per-Kristian Foss.

Pengefest til jul

Desember ble en pengefest for svært mange nordmenn:Halv skatt på lønna.Julegratiale, det ble halv ekstralønn for bank- og forsikringsansatte, og mange fikk bonus.Rentekutt. Gjedrem senket renta åtte ganger i løpet av ett år.Mange forventet derfor en formidabel vekst i julehandelen. Men det tok ikke av.

Folk har bedre råd

I dag legger SSB fram tall for prisveksten for desember 2002 til desember 2003. Dersom den holder seg like lavt som måneden før, kan Svein Gjedrem bli nødt til å kutte renta på ny den 28. januar. Hans mål er at inflasjonen på to års sikt skal være 2,5 prosent. Men når folk bruker økt lønn og sparte rentekroner på pensjonssparing og nedbetaling av gjeld i stedet for økt shopping, blir inflasjonsmålet vanskeligere å nå.

- Er ikke dette et problem for dere, Foss?

- Nei, det er intet behov for å skape rekordtopper i handelen. Tallene fra Lindorff er et uttrykk for at folk er relativt forsiktige i møte med nye penger. Men vi ser at bedret økonomi for folk flest gir utslag for bil- og interiørbransjen, sier finansministeren.

Media påvirker

Paulsen mener at de økte innbetalingene skyldes bedret økonomi for gjeldstakerne, men også fokus fra media:

- I regioner hvor avisene har gjengitt råd om å bruke rentekuttene og desemberlønna til å rydde opp i egen økonomi, øker innbetalingene, sier Paulsen.

Han er relativt optimistisk med tanke på 2004. Foreløpige tall fra selskapet viser nemlig at veksten av nye inkassoskyldnere var lavere i 2003 enn i 2002.