Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi brukte rekordmye strøm i fjor

Det totale bruttoforbruket av strøm her i landet var 134,1 TWh i 2017, som er en økning på 0,7 prosent siden året før og det høyeste nivået som er registrert.

REKORDMYE STRØM: Den høye strømbruken i 2017 kan ses i sammenheng med blant annet utvinning av råolje og naturgass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REKORDMYE STRØM: Den høye strømbruken i 2017 kan ses i sammenheng med blant annet utvinning av råolje og naturgass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det rekordhøye strømforbruket kan blant annet ses i sammenheng med økt forbruk i utvinning av råolje og naturgass samt kraftintensiv industri, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

I tillegg bidrar velstandsutvikling og befolkningsvekst til høyere strømforbruk over tid. Bruttoforbruket inkluderer forbruk i gruppene utvinning av råolje og naturgass, kraftintensiv industri og alminnelig forsyning. Nettap, pumpekraftforbruk og annet eget forbruk i kraftstasjonene inngår også.

Produksjonen av kraft var på 149,3 TWh i 2017. Det er kun 0,2 prosent eller 0,3 TWh lavere sammenlignet med rekordåret 2016 og tidenes nest høyeste nivå som er registrert.

Vannkraft utgjorde 95,8 prosent av den totale kraftproduksjonen på 149,3 TWh. Varme- og vindkraft utgjorde henholdsvis 2,3 og 1,9 prosent.

Den store vannkraftproduksjonen skyldes ifølge SSB godt tilsig til norske vannmagasiner.

Norge eksporterte 21,3 TWh i 2017, mens det ble importert 6,1 TWh. Det ga en nettoeksport av kraft på 15,2 TWh. I alle måneder i 2017 var det høyere eksport enn import av elektrisitet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!