- Vi bryter fredsplanen

Israel stopper ikke bosetningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels statsminister Ehud Olmert innrømmer at regjeringen hans bryter løftet om å stanse utbyggingen av bosetningene.

- Utbygging av bosetningene pågår fortsatt, sier Olmert til The Jerusalem Post.

Innser problemet

Statsministeren innrømmer at dette er problematisk og bidrar til å gjøre forholdet til palestinerne enda mer anstrengt.

- Jeg vil overholde løftet mitt. Men det er en motsetning mellom hva vi ser skjer i virkeligheten og hva vi selv lovet. Vi kan ikke kreve at palestinerne holder sine løfter hvis vi bryter våre. Så det er et problem her, sier Olmert.

Som en del av fredsavtalen har israelerne og palestinerne revidert veikartet, fredsplanen fra 2003. I veikartet forpliktet Israel seg til å stanse utbyggingen av bosetninger og til å avvikle ulovlige bosetninger på Vestbredden. Palestinerne lovte å slå ned på militante grupperinger og væpnede angrep.

Hyller Bush

USAs president George Bush kommer på besøk til både Israel og de palestinske områdene på onsdag. Etter fredskonferansen i november skal Bush forsøke å få forhandlingene videre.

VIL IKKE LOVE FRED: Israels statsminister Ehud Olmert sier han håper det blir inngått en fredsavtale i år, men vil ikke love noe. Onsdag kommer George Bush til landet for å føre forhandlingene videre. Foto: SCANPIX
VIL IKKE LOVE FRED: Israels statsminister Ehud Olmert sier han håper det blir inngått en fredsavtale i år, men vil ikke love noe. Onsdag kommer George Bush til landet for å føre forhandlingene videre. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er mulig at det er ikke er noen mulighet for at det blir inngått en fredsavtale dette året, slik Bush håper. Bush håper det vil skje, men han har ikke presset på for å føre forhandlingenen videre. Jeg har aldri lovet at det skal skje i 2008 og jeg vil ikke love det, sier Olmert.

Israels statsminister hyller Bush for å være en systematisk og fast støttespiller for Israel.

- Ingen annen amerikansk president har støttet oss så sterkt. Han gjør ingenting som jeg ikke er enig i, han støtter ingenting som jeg er mot. Han sier ingenting som han tror vil gjøre livet værre for Israel.

Men Olmert påpeker at selv Israels nærmeste allierte vil kreve at Israel trekker seg tilbake på Vestbredden og at de deler Jerusalem med palestinerne.

FREDSMØTE: USAs president George W. Bush, Israels statsminister Ehud Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas møttes i Det Hvite Hus 28. november i fjor.