- Vi bryter ned asylbarna

I motsetning til regjeringens politikk vil SV ha alle enslige mindreårige asylsøkere under barnevernet.

RASER: SVs stortingsrepresentant, Aksel Hagen, mener asylbarna blir behandlet altfor dårlig av sin egen regjering.
RASER: SVs stortingsrepresentant, Aksel Hagen, mener asylbarna blir behandlet altfor dårlig av sin egen regjering.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke presenterte Dagbladet en ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning som avdekket svært dårlige forhold for enslige asylbarn i mottak. SV raser og mener barna blir brukt som et virkemiddel i innvandringspolitikken.

- Ofte har de større problemer når de drar herfra enn da de kom, sier SVs Aksel Hagen, leder av Stortingets kommunalkomite.

- Bryter barnekonvensjonen Redd Barna har tidligere sagt til Dagbladet at Norge bryter Barnekonvensjonen ved å skille mellom barn over og under 15 år. I dag har UDI ansvaret for enslige asylbarn over 15 år. Det vil SV endre.

- Vi vil at barnevernet skal ha ansvar for alle barn under 18 år, også enslige mindreårige asylsøkere. De utgjør kun 10 til 15 prosent av norsk innvandring. Barnekonvensjonen gir oss plikt til å sikre barns liv, helse og utvikling, sier Hagen.

- Ifølge Redd Barna bryter regjeringen barnekonvensjonen, hva tenker du om det?
 

- Jeg mener vi bryter intensjonen i lovverket gjennom den praksisen vi har idag. Det viktigste er at vi i utfra egne vurderinger skal hjelpe disse ungene på best mulig måte. Om vi bryter internasjonalt lovverk er mindre viktig, sier Hagen.

- Et uverdig system Hagen mener politikere bevisst behandler enslige asylbarn dårlig for å unngå rykter om at det er bra å søke asyl i Norge.

- Vi har et uverdig system der vi i praksis bryter asylbarna ned. De burde få de beste forutsetningene for å klare seg, uavhengig av om de skal tilbake til hjemlandet, eller bli hos oss.

- Utlendingsmyndighetene (UDI) har ansvar for asylmottakene og sier de kun forholder seg til den politiske standarden som er satt: «nøkternt, men forsvarlig». SV har sittet i regjering i 8 år, hvorfor har dere ikke bedret forholdene?

- Det er intern uenighet om hvor stort problemet er. Vi gikk ikke i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet pågrunn av asylpolitikken. Innflytelsesrike personer i Sp og Ap er redd for å være for snille slik at flere vil søke asyl.

- Og det er ikke SV redd for?

- Det er først og fremst krig og nød som avgjør hvor mange som kommer til Norge, ikke hvordan vi behandler asylbarna. Sverige er et fattigere land enn oss, men de tar imot langt flere asylsøkere. Det bør vi også, sier Hagen.

- Ikke godt nok I forrige uke sa Grete Faremo til Dagbladet at barnevernet ikke har kapasitet til å ta i mot enslige asylbarn over 15 år. Hagen mener problemet først og fremst handler om økonomiske prioriteringer.

- Nå er politikken at systemet ikke skal fungere godt. Holdningen er at det er like greit at de forsvinner.Slik skal ingen behandles

- Har SV skapt en bedre asylpolitikk ved å sitte i regjering?

- Vi har kartlagt forholdene for mindreårige asylsøkere som setter søkerlys på hva som må gjøres. Vi har også fått gjennomslag for å få vekk anbudsbudsjettet med mindre vekt på økonomi. Da blir det enklere for frivillig organisasjonener å drive asylmottak. Vi kunne sikkert gjort mye mer, men det er begrenset hva vi får til i en koalisjonsregjering.

Les også: 106 barn forsvant
 - Når et asylbarn forsvinner er det ingen konsekvenser
- Vi må straks få på plass lukkede mottak