Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi burde brukt geolog

- Geologen burde ha vurdert rasfaren etter sprengningsarbeidet. Det ble aldri gjort, sier entreprenør Oddgeir Svinø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): - Vi burde brukt en geolog i vurderingen av sikkerheten, og vi gir Geir Bertelsen rett i at det burde vært spesialkompetanse på stedet også etter sprengningen, innrømmer daglig leder i Svinø entreprenørfirma, Oddgeir Svinø.

Godkjente aldri sikringsarbeidet

I går skrev Dagbladet om geolog Geir Bertelsen fra Geo Bergen som advarte mot ras, men ble aldri kalt tilbake for å gjøre ferdig jobben i Fjelltunvegen 31.

Han godkjente aldri sikringsarbeidet i fjellet bak den nå sammenraste boligblokka. I rapporten kommer Bertelsen med en rekke anbefalinger når det gjelder sprengningsarbeidet.

I tillegg presiserer han viktigheten av å ta en ny vurdering av sikkerhetstiltak etter at sprengningen av tomta er ferdig.

- Det var trygt

Sikkerhetsvurderingen som ble gjort av fjellveggen etter sprengningsarbeidet ble utført av entreprenørfirmaet og byggherre Steinar Trygstad, ikke geolog Geir Bertelsen.

- Det var vi, sammen med Steinar Trygstad som gjorde sikkerhetsvurderingen av fjellet etter sprengningen. Vi mente at vurderingen som ble gjort den gangen var god nok. Jeg hørte aldri snakk om å kalle Bertelsen tilbake for å gjøre flere vurderinger, og det var i så fall Trygstad som tok den avgjørelsen. Vi hadde aldri kontakt med geologen, sier Svinø.

ANGRER: - Jeg hørte aldri snakk om å kalle geologen tilbake, sier Oddgeir Svinø. Foto: THOMAS RASMUS BERG
ANGRER: - Jeg hørte aldri snakk om å kalle geologen tilbake, sier Oddgeir Svinø. Foto: THOMAS RASMUS BERG Vis mer

- Hvordan gjorde dere denne sikkerhetsvurderingen?

- Vi gikk igjennom alle punkter som ble anbefalt av Bertelsen. I tillegg brukte vi et tunnelsikringsfirma som kontrollerte at blokksteiner i fjellet ikke ville rase ned. De vurderte fjellet som sikkert, og vi var derfor ikke redde for at det kunne skje ras.

Ingen kommentar

Steinar Trygstad, tidligere daglig leder og eier av Steinar Trygstad AS, ville i går ikke uttale seg i saken overfor Dagbladet. Han henviser til selskapets oppkjøper, Rambøll Norge AS, og regiondirektør Tom Arne Olsen. Olsen sier til Dagbladet at han har fått forsikringer om at arbeidet er utført på en korrekt måte og er forundret over Oddgeir Svinø, i Svinø Entreprenørselskaps uttalelser.

- Jeg har nettopp hatt et to timer langt møte med Svinø og på det møte kom det ikke fram at han mente det burde vært brukt en geolog i vurderingen av sikkerhetstiltak etter sprengningsarbeidet, sier Olsen til Dagbladet.

Til Dagbladet sier Svinø at de vurderte det som unødvendig å ta inn geologen på nytt.

- På det tidspunktet mente vi at vurderingene våre var gode nok. Men nå hadde det vært herlig om noen hadde tilkalt en geolog i stedet for, sier Svinø.

Svinø er uenig med Bertelsen i at det ikke ble tatt hensyn til hans rapport i arbeidet med sikringen.

image: - Vi burde brukt geolog

- I rapporten vi fikk fra Bertelsen anbefalte han omfattende sikringsarbeid av fjellet. Vi sikret fjellet med bolter som gikk fire meter inn i veggen, og et sikkerhetsnett. Vi mener at vi utførte alle de tiltakene som han påpekte. Dessuten fulgte vi opp med jevnlig evalueringer hele tiden i prosessen.

Kunne ikke forutse

- Men denne evalueringen ble ikke utført av fagpersoner som anbefalt?

- Denne evalueringen ble gjort av oss. Om det er godt nok eller ikke, må du be Trygstad svare på. Svinø er usikker på om det i det hele tatt var mulig for noen eksperter å forutse raset.

- Omfanget av raset har vært enormt, og jeg tror ikke Bertelsen kunne forutse dette selv om han hadde vært med videre i prosessen. Årsaken til dette raset har ingen ting med de punktene som Bertelsen tar opp i rapporten, og jeg tror derfor det ikke hadde vært mulig å unngå denne skaden.

Rambølldirektør Tom Arne Olsen står fast ved at Steinar Trygstad As har utført alt under byggeprosessen etter angitte prosedyrer.

- Vi mener Steinar Trygstad i samarbeid med Svinø Entreprenørselskap hadde den kompetansen som skulle til for å vurdere nødvendige sikkerhetstiltak på tomta, sier Olsen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media