- Vi burde dra til Irak sammen

John McCain med en utstrakt hånd til Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med Hillary så godt som ute av kampen om å bli demokratenes presidentkandidat i USA, konsentrerer republikanernes antatte presidentkandidat, John McCain, seg om å angripe Barack Obama.

Ikke uventet er det utenriks- og sikkerhetspolitikken den 25 år eldre krigsveteranen McCain bruker som brekkstang.

Vil lære Obama et og annet

I helgen luftet McCain-leiren ideen om at han og Obama burde reise til Irak sammen, og få en orientering om situasjonen i Irak av USAs øverstkommanderende, general David H. Petraeus.

På spørsmål fra nyhetsbyrået Associated Press om McCain kunne tenke seg en Irak-tur sammen med senatorkollega Obama, svarte den 71 år gamle Arizona-senatoren - noe nedlatende:

- Gjerne. Det ville vært fint. Jeg drar tilbake til Irak jevnlig, med bare noen måneders mellomrom, fordi det endrer seg så raskt i Irak. Jeg vil også benytte anledningen til å utdanne senator Obama på veien, sa McCain på Memorial Day, dagen da amerikanerne minner sine krigsveteraner.

Forrige gang McCain var i Irak var i månedsskiftet mars-april. Det var åttende gang McCain besøkte Irak siden den USA-ledete invasjonen i 2003.

Obama besøkte Irak for første - og hittil siste - gang i januar 2006.

- Vi burde dra til Irak sammen

Krangler om Irak

Med McCain og Obama som duellanter i høstens presidentvalgkamp er det ventet at Irak-krigen vil bli et av hovedstridstemaene. De to kunne ikke vært mer uenige.

McCain, med bakgrunn som krigsfange i Vietnam og lang fartstid i senatet, var og er en av de sterkeste tilhengerne av Irak-invasjonen.

Obama derimot, stemte imot Kongress-vedtaket om Irak-krigen i 2002. Det mener han beviser at han har rett hele veien om en krig som har kostet over 4000 amerikanske liv og anslagsvis koster 12 milliarder kroner i måneden.

Der McCain vil ha større amerikansk militært nærvær, vil Obama starte tilbaketrekkingen av amerikanske styrker fra dag én i Det hvite hus.

Obama lover å ha de amerikanske soldatene ut av Irak innen sommeren 2010. McCain har tidligere antydet at USA kan bli stående så lenge som 100 år. Nylig reduserte han det anslaget til januar 2013.

- Det at han snakker om dato for tilbaketrekking, som i realiteten er å overgi seg i Irak etter at vi har lykkes så godt, synes jeg er uakseptabelt, sier McCain i intervjuet med AP.

I IRAK ÅTTE GANGER: John McCain på Sather-flybasen i Bagdad under hans forrige Irak-besøk i månedsskiftet mars-april. Foto: AFP PHOTO/HO/Sergeant Matthew Roe/SCANPIX
I IRAK ÅTTE GANGER: John McCain på Sather-flybasen i Bagdad under hans forrige Irak-besøk i månedsskiftet mars-april. Foto: AFP PHOTO/HO/Sergeant Matthew Roe/SCANPIX Vis mer
IMOT INVASJONEN: Illinois-senator Barack Obama under Irak-høringen i sentatet i september i fjor.