Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi burde ha bevisstgjort forbrukerne bedre

Marit Arnstad (Sp) mener regjeringen ikke har tatt høyde for situasjonen kraftmarkedet er i nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Regjeringen har ikke tatt høyde for situasjonen kraftmarkedet er i nå, sier tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad (Sp) til Dagbladet.

Må erkjenne dilemma

-  Verken Soria Moria-erklæringen eller noe annet dokument har tatt høyde for den lave vannstanden vi har i vannmagasinene nå, sier Arnstad.

I går ble strøm omsatt for nye rekordpriser på kraftbørsen Nord Pool. Årsaken er blant annet nedtappede vannmagasiner i Norge.

Situasjonen regjeringen har havnet i er full av dilemma og skjulte motiver fra mektige aktører, mener Arnstad.-  Det er klart regjeringen lever i stadige drøftinger om hva de skal prioritere. Samtidig er kraftbransjen full av aktører som alle har sine motiver og skal mele sin egen kake. Så regjeringen har flere dilemma. Det må de erkjenne, sier Arnstad.

Den tidligere Sp-toppen var Stoltenbergs førstevalg som olje- og energiminister i den rødgrønne regjeringen. Men Arnstad valgte å prioritere sønnen August istedenfor jobb med Jens. Nå står hun på sidelinja og ser at regjeringen må hanskes med historisk høy strømpris og et varslet underskudd på kraft.

Gikk i svart

Kort tid før den varslede kriseplanen for kraftkrisen i Midt-Norge og en drøy måned før statsbudsjettet legges fram, strever Stoltenberg med å holde sprikende rødgrønne kraftpolitikere samlet.

 VANSKELIG SITUASJON:  Tidligere olje- og energiminister og styremedlem i Statoil Marit Arnstad mener regjeringen burde ha bygd ut mer fornybar kraft, skulle de ha unngått dagens historisk høye strømpris. Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG/ Dagbladet
VANSKELIG SITUASJON: Tidligere olje- og energiminister og styremedlem i Statoil Marit Arnstad mener regjeringen burde ha bygd ut mer fornybar kraft, skulle de ha unngått dagens historisk høye strømpris. Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG/ Dagbladet Vis mer

I Dagbladet i går, sto en rekke rødgrønne energipolitikere fram og sa at de vurderer fastpris på strøm, for å unngå den skyhøye strømprisen som er varslet til vinteren.

Sps Ola Borten Moe og Per Olaf Lundteigen sa ja til fastpris fordi de ikke har tillit til kraftmarkedet.

Nei til åpent marked kommer kun dager etter at Stoltenbergs egen partifelle, Rolf Terje Klungland (Ap), ga Sp og SV skylden for strømkrisen.

Men Arnstad henger seg ikke på partifellenes motstand mot markedet.

-  Norge ville blitt en del av kraftmarkedet med tiden likevel. Derfor blir det for enkelt å si at vi burde stått utenfor. Se til California. De forsøkte å være selvforsynte. Det gikk i svart, sier Marit Arnstad.

Strøm som banken


Men trolig kan bare sterke regnskyll høsten igjennom redde en sterkt presset statsminister fra en politisk strømkrise. Likevel vil ikke statsministeren svare på om strømmarkedet fungerer som det skal.
-  Dette kan Odd Roger Enoksen svare på, sa Stoltenberg kort til Dagbladet etter at han hadde åpnet oljemessen ONS i Stavanger i går.

-  Vi burde mye tidligere ha satset på fornybar energi. I tillegg burde vi ha bevisstgjort forbrukerne bedre. Folk vet hvordan de skal spare på banktjenester. Men hvordan de skal bruke el og varme, vet de ikke, sier Arnstad.

image: - Vi burde ha bevisstgjort forbrukerne bedre
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media