Hagen frykter borgerlig kollaps om to år

- Vi burde ikke ha gått i regjering

Carl I. Hagen mener regjeringsplattformen var for svak, og sier Frp ikke burde ha gått inn i regjering i 2013. Han hevder de fire regjeringspartiene nå har stø kurs mot totalhavari.

KOLLAPS: Dersom regjeringen fortsetter som før ender det med totalhavari for alle fire partier ved stortingsvalget om to år, mener Fremskrittspartiets mangeårige formann Carl I. Hagen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KOLLAPS: Dersom regjeringen fortsetter som før ender det med totalhavari for alle fire partier ved stortingsvalget om to år, mener Fremskrittspartiets mangeårige formann Carl I. Hagen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Når sentralstyret møtes på fredag bør det nedsettes et evalueringsutvalg, som for eksempel Sylvi Listhaug kan lede. Utvalget må finne en forklaring på det svake valgresultatet, men også se framover mot 2021, sier Hagen til Dagbladet.

KRITISK: Carl I. Hagen er kritisk til Abid Rajas utspill om «brun propaganda». Video og reporter: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

Han mener Frp nå må stille seg følgende spørsmål: Hvis regjeringen fortsetter som før, vil Frp da havne over 10 prosent og Høyre over 20 prosent? Vil KrF og Venstre komme over sperregrensen på 4 prosent?

Svaret er nei på begge spørsmål, ifølge Hagen selv.

- Fortsetter vi som før, uten å endre på noe, så vil Fremskrittspartiet havne på 6 prosent. Høyre vil ende langt under 20-tallet og verken KrF eller Venstre vil bryte sperregrensen, sier han.

Carl I. Hagen var ute med samme budskap i VG før helgen.

- Hvis vi ikke får synliggjort vår politikk, da får vi heller vurdere å forlate regjeringen, sa Hagen til avisa.

Ber Erna ta grep

Frp-høvdingen mener regjeringen må ta to tydelige grep for å hindre totalkollaps og rødgrønn seier om to år:

- For det første må regjeringen endre arbeidsmetodikken sin. Alle partier må få en større frihet til å markere sin primærpolitikk. Partiene må få lov til å synliggjøre sine klare seiere og klare tap, sier han til Dagbladet mandag.

- Dette må også kunne gjøres i debatten i Stortinget og i merknadene til innstillingene som behandles. Der bør det gå fram at man er imot dette som vedtas, men at man likevel stemmer for, fortsetter Hagen.

- Så du er ikke, som statsministeren, urolig for flere feider for åpen scene, slik bompengekrangelen før valget var et eksempel på?

- Nei, jeg vil gjerne ha mer av slikt. Politisk uenighet er ikke farlig. Det er ikke sånn at de fire partiene går til valg på regjeringens politikk, vi går alle til valg på hver vår politikk. Derfor må vi kunne fronte egne blanke seiere og være åpne når vi har gått på et tap.

Ny plattform

I tillegg til større handlingsrom for å fronte politisk uenighet innad i regjeringen, mener Hagen at regjeringsplattformen fra Granavolden bør reforhandles.

- Jeg ser mange vise til at Frp hevet seg betraktelig fra 2016 til valget i 2017. Men det var takket være Sylvi Listhaugs besøk i Rinkeby. Uten hennes innsats og besøket der, ville ikke regjeringen ha fått flertall i 2017. Men vi kan ikke basere oss på at noe tilsvarende skjer i 2021. Vi må endre taktikk, sier han.

Dersom regjeringen stevner videre med samme kurs, tror han Fremskrittspartiet kan gjøre lurt i å bryte ut.

- Hvis statsministeren setter foten ned og sier at det ikke blir noen endring, verken i arbeidsform eller regjeringsplattform, da bør spørsmålet om Frp's regjeringsdeltakelse på nytt komme opp for vårt landsstyre i februar. Da vil vi ha sett mer av utviklingen på meningsmålingene og budsjetthøsten vil være bak oss.

- Bør Frp gjøre utskiftinger i ledelsen?

-Jeg tror ikke det vil skje så mye på den fronten hos oss. Det måtte være om noen i ledelsen eller sentralstyret selv ikke ønsker gjenvalg.

-Men mener du at det bør være en fornyelse da?

- Det har jeg ingen mening om på det nåværende tidspunktet.

- Burde ikke gått inn

Carl I. Hagen holdt seg unna Fremskrittspartiets valgvake og var taus om utviklingen i partiet i ukene før valget. Han har heller ikke sagt mye om hva han generelt mener om regjeringsprosjektet.

Men nå tar han bladet fra munnen. Hagen sier regjeringsplattformen som Høyre og Fremskrittspartiet forhandlet fram på Sundvollen i 2013 var altfor svak og at samarbeidsavtalen med KrF og Venstre var uklok.

- Vi burde ikke ha gått i regjering på dette grunnlaget. I stedet burde vi som mindretallsregjeringer flest, ha samarbeidet med ulike partier fra sak til sak. Resultatet fra Sundvolden ble altfor dårlig sett med Frp's øyne.

- Jeg valgte å tie om dette for ikke å lage vanskeligheter for Siv Jensens regjeringsprosjekt, men samarbeidsavtalen med KrF og Venstre låste regjeringen, fortsetter Hagen.

- Ble verre

-Og det ble enda verre på Jeløya, da Venstre trådte inn i regjering og KrF fortsatte på utsida. Men det sa jeg heller ikke noe om. Så stemte jeg for Granavolden-erklæringen, men den mener jeg faktisk var mye bedre enn Jeløya.

Hagen sier det var en klar fordel at KrF trådte inn og bidro til å skape en flertallsregjering. Han viser til at en slik konstellasjon har den klare fordel at man ikke behøver å forhandle to ganger om samme sak, først i regjeringen og så i Stortinget.

- Men nå svever alt og det er opplagt at endringer må til, sier Hagen.

Frp-nestoren viser til den åpne feiden mellom Fremskrittspartiet og Venstre i regjeringen. Forholdet har lenge vært en utfordring, men at Venstre-leder Trine Skei Grande ikke har tatt tydelig avstand fra Abid Rajas bruk av begrepet «brun propaganda», har satt sinnene ytterligere i kok hos Fremskrittspartiet.

- Under beltestedet

Dagbladet har i dag snakket med en rekke Fremskrittsparti-politikere og gjennomgangsmelodien er at Rajas uttalelser - og Grandes godkjentstempel - er sårende. Flere er åpent lei seg etter det de oppfatter som et slag under beltestedet.

- Det er spesielt sårende å få den type anklager fra kolleger i vårt samarbeidsparti, sier Himanshu Gulati (Frp) fra reise med justiskomiteen i Israel.

- Det gjør noe med deg å bli satt i bås på en slik måte. Verken jeg eller Frp har noe med «brun propaganda» å gjøre. Jeg blir provosert. Det er trist at Abid Raja velger å gå ned på det nivået, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud.

Abid Raja har presisert at han mener «rasistisk propaganda» når han sier «brun propaganda» - ikke «nazistisk», slik det ble tolket av statsminister Erna Solberg og flere andre.

- Når Abid velger å bruke ordet brun, så er det fordi han ønsker at Frp skal bli assosiert med noe helt annet enn det vi er. Han setter oss i bås, fortsetter Hoksrud.

Abid Raja er på komitéreise til Etiopia og var mandag formiddag ikke tilgjengelig for kommentar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer