Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi burde knust dem og gjort dem til aske

Politikere i Sør-Korea raser over svak reaksjon overfor kommunistregimet i nord.

RUINER: I går ble den sørkoreanske øya Yeonpyeong  angrepet av Nord-Korea. Her står en sørkoreansk soldat og sperrer fotografer ute fra områdene som ble truffet av artillerigranatene. Foto: AFP Photo/Dong-a Ilbo/Scanpix
RUINER: I går ble den sørkoreanske øya Yeonpyeong angrepet av Nord-Korea. Her står en sørkoreansk soldat og sperrer fotografer ute fra områdene som ble truffet av artillerigranatene. Foto: AFP Photo/Dong-a Ilbo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politikerne fra høyrefløyen i landet og parlamentarikere fra det regjerende partiet GNP i Sør-Korea har gått til angrep på måten landet reagerte på gårsdagens dødelige angrep mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong nær grensa til Nord-Korea.

De mener den sørkoreanske reaksjonen var for svak og kom for seint, melder nyhetsbyrået Yonhap.

Ifølge nyhetsbyrået besvarte Sør-Korea ilden fra de nordkoreanske artilleriene 13 minutter etter at Nord-Korea skjøt de første artillerigranatene i går. GNP-parlamentariker Kim Dong-sung mener saken må granskes for å finne ut om det har skjedd militær uaktsomhet.

- Burde knust dem til aske - Militæret har tidligere opplyst at de kan besvare ild innen bare fire minutter. Vi må granske hvorfor reaksjonen var så sein, sa han på et partimøte i dag.

Politikerne setter spørsmålstegn ved militærets evne til å håndtere Nord-Korea.

- Hva gjorde våre militære styrker i timen etter starten av angrepet fra Nord-Korea? Om bare én nordkoreansk granat hadde truffet sørkoreansk jord skulle vi ha mobilisert alle våre militære styrker og knust dem til aske, sa GNP-parlamentariker Song Kwang-ho.

- Responsen var rask Forsvarsminister Kim tae-young sa i sin redegjørelse for forsvarskomiteen i nasjonalforsamlingen at den militære responsen var rask, siden man måtte endre retningen for artilleriet og måtte forberede seg på å avfyre.

Samtidig beordret Sør-Koreas president Lee Myung-bak regjeringen om å vurdere å gå gjennom krigsreglene (rules of engagement) for å kunne reagere bedre på agressjon fra Nord-Korea, skriver Xinhua.

Lee har også beordret militæret om å styrke sikkerheten på de fem nordligste øyene i Gulehavet for å gjøre seg klar til en militær konfrontasjon dersom Nord-Korea fortsetter.

President Lee har i dag snakket med både USAs president Barack Obama og Japans statsminister Naoto Kan på telefon for å diskutere saken. Lee og Obama skal ha blitt enige om å stå sammen mot angrepet. Det er ventet at han i løpet av dagens vil diskutere saken med Storbritannias statsminister David Cameron og Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media