AVVISTE BOMBEFUNN: NRK Dagsrevyen meldte tidligere i kveld at det er blitt funnet en klargjort gigantbombe på gården hvor Anders Behring Breivik bodde i tida før terrorangrepene. Dette ble seinere dementert av politiet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
AVVISTE BOMBEFUNN: NRK Dagsrevyen meldte tidligere i kveld at det er blitt funnet en klargjort gigantbombe på gården hvor Anders Behring Breivik bodde i tida før terrorangrepene. Dette ble seinere dementert av politiet. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Vi burde presisert at det var en «nesten klarlagt» bombe

NRKs programdirektør etter at politiet avviste Dagsrevyens bombepåstander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i kveld meldte NRK Dagsrevyen at det var blitt funnet ei klargjort kjempebombe på gården til Anders Behring Breivik på Åsta Øst utenfor Rena. Noen timer seinere ble påstandene avvist av politiet.

- Derimot er det funnet mye bearbeidet kunstgjødsel på gården. Men dette er bare en av flere deler i en bombe. Viktige deler manglet, og mye arbeid gjensto før dette var en klargjort bombe, opplyser informasjonsmedarbeider Roar Hanssen i Oslo politidistrikt.

- Burde vært mer presise Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk sier til Dagbladet at deres kilder fastholder at det ble funnet kunstgjødsel blandet med diesel på den nevnte størrelsen.

- Det som er saken, er at det er funnet kunstgjødsel blandet med diesel på den nevnte størrelsen. Men det manglet en drivladning og en lunte før bomba var sprengklar, sier han.

- Det er riktig som kildene fastholder, at selve kunstdgjødselen blandet med diesel funnet på gården, men det ville vel vært mer presist om vi hadde sagt «nesten klarlagt» bombe, sier han videre.
 
Ukjent for naboene - Beklager NRK bombepåstandene?

- Jeg må nesten få sette meg litt mer inn i saken, det blir litt bombetekniske spørsmål her, men jeg synes vi burde vært tydeligere med å presisere at det var en «nesten klargjort» bombe. Samtidig er det klart at det var en bombeladning på 1000 - 1500 kilo som ble funnet, sier Kalbakk.

Bombepåstandene var tidligere i kveld helt ukjente for Breiviks tidligere naboer.

- Dette kjenner jeg ikke til, jeg sitter og leser om det på nettet nå, sa Arild Bergstrøm, som bor i nærheten av gården ved Åsta, tidligere i kveld.

- Jeg fikk først høre om dette via NRK. Dette hadde jeg ingen anelse om, sa nærmeste nabo Svein Meldieseth. I NRKs reportasje uttalte han at bombefunnet var «helt vannvittig» og «ubeskrivelig».

Tidligere funn Kalbakk håper ikke reportasjen har skapt frykt i nærområdet.

- I den grad det har skapt inntrykk av at denne bomba kunne gått i lufta etter at Breivik ble fengslet, er ikke dette riktig, og sånn sett er det dumt hvis det har skapt unødig frykt blant de som bor i området, sier han.

Flere medier, deriblant Dagbladet, har tidligere omtalt funn av eksplosiver på Breiviks gård.

- Er dette de samme eksplosivene som omtales i deres reportasje?

- Jeg er ganske sikker på at dette er noe annet enn det som er omtalt tidligere, sier Kalbakk.

- BURDE VÆRT MER PRESISE: Programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK mener de burde ha presisert at bomben var «nesten klarlagt».

Foto: Even Bast / Dagbladet
- BURDE VÆRT MER PRESISE: Programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK mener de burde ha presisert at bomben var «nesten klarlagt». Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer