- Vi burde trekke oss tilbake fra kysten

Det sier NASA-oseanografen under et besøk på Grønland i sommer. Vi har underestimert hvor fort isen smelter, sier norsk ekspert.

KAN FÅ FATALE KONSEKVENSER: Grønland kan stå ovenfor en skremmende rekord. Reporter: Emilie Rydning Vis mer

Grønland har blitt beskrevet som en sovende kjempe, som er i ferd med å våkne og skape kaos. En lang rekke forskere har allerede slått alarm om at det snart er for seint å skru av vekkerklokka - nå går nye funn langt i å bekrefte de urovekkende advarslene.

Etter Antarktis, finner man den største konsentrasjonen av is på jorda på Grønland. Det gjør meldingene som kom fra den grønlandske bygda Kulusuk tidligere i sommer ekstra skremmende.

GRØNLAND: Ekstremt høye temperaturer i sommer påvirker isområdene på Grønland. Video: AP / Caspar Haarloev «Into The Ice» Vis mer

Rekordsommer

For flere innbyggere meldte 2. august i år om et enormt brak, som kunne minne om en eksplosjon langt unna. Men det var ingen bombe som gikk i lufta. I stedet var det et gigantisk stykke is, på størrelse med en fotballbane, som kalvet fem kilometer unna Kulusuk.

Det var heller ingen unik hendelse. På en og samme dag, altså 2. august, er det anslått at 12,5 milliarder tonn med is smeltet. Det er den største smeltehendelsen som noen gang er registrert på verdens største øy på én dag.

Rekordene har i det hele tatt stått i kø for å slå hverandre i sommer. For Grønlands del var det ikke med positivt fortegn.

ISFJELL: Et helikopter flyr over isfjell som flyter i nærheten av Helheim-breen. Bildet er tatt 16. august 2019. Foto: AP Photo/Felipe Dana
ISFJELL: Et helikopter flyr over isfjell som flyter i nærheten av Helheim-breen. Bildet er tatt 16. august 2019. Foto: AP Photo/Felipe Dana Vis mer

For samtidig som det ble satt nye varmerekorder på land, har en betydelig økning i havtemperaturer ført til at Grønlands isgiganter varmes opp fra både topp og bunn. Dermed går også smelteprosessen betydelig raskere.

NASA har dokumentert hvordan denne prosessen har skutt fart i sommer, skriver CNN - som har vært med NASA på is-tokt. På flyturen over Helheim-breen oppdages det en isfri «innsjø» ved fronten av isbreen, noe som forskerne ikke ser ofte, skriver CNN. Det viser seg også at breen er omringet av varmt vann hele veien ned.

- Det er veldig sjeldent at man noe som helst sted på planeten finner 700 meter uten variasjoner i temperaturen. Normalt så vil vi finne kaldere vann i de øverste hundre meterne, men i forkanten av denne breen er det varmt hele veien opp, sier Ian Fenty, klimaforsker for NASA, til CNN.

Smeltevann

Klimaforsker ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret, Kerim Hestnes Nisancioglu, forteller til Dagbladet at det er mange dype fjorder på Grønland som er i kontakt med isen.

- Det er ikke nok varme til å smelte isen fra sjøsiden, men det viser seg at det er et mange hundre meter dypt lag med varmt vann på kysten av Grønland. Dette vannet kommer til dels inn i fjordene. Det påvirker isen i fjordene mer enn man har sett før.

Når Grønlandsisen smelter, kommer det mye smeltevann ned langs kysten fra isen. Men det man ikke har sett før er at det også kommer mye smeltevann under isen, selv om isen kan være mange hundre meter tykk.

- Smeltevannet kommer rundt isen og ut, hvor det er i kontakt med vann, for eksempel i en fjord. Får man tilført smeltevann fra innlandsisen ut under isen, og dette blandes med havvann, vil det dra med seg det varme vannet opp til overflaten.

HELHEIM: Bildet er tatt for et par uker siden. Foto: James Holte (UCSD)
HELHEIM: Bildet er tatt for et par uker siden. Foto: James Holte (UCSD) Vis mer
EQIP: Her kan man se fronten til isen på Grønland i fjorden Eqip. Bildet er tatt av Nisancioglu, som har tilbragt flere uker på Grønland i sommer. Foto: Kerim Hestnes Nisancioglu
EQIP: Her kan man se fronten til isen på Grønland i fjorden Eqip. Bildet er tatt av Nisancioglu, som har tilbragt flere uker på Grønland i sommer. Foto: Kerim Hestnes Nisancioglu Vis mer

Usynlig smelting

Det varme vannet stiger opp, og er altså med på å smelte isen også underfra.

- Det er usynlig smelting av Grønlandsisen. Vi vet veldig godt hvor mye som smelter på overflaten. Det er masse smeltevann på overflaten og i elvene som renner ut langs kysten hver sommer. Det kan vi måle og vi har god oversikt.

Men det som kommer ut på bunnen av isen er usynlig. Isen kan jo være en kilometer tykk, men det kommer likevell smeltevann fra undersiden.

- Dette smeltevannet er virkelig den store jokeren her.

Det er vanskelig å beregne hvor mye smelting som foregår slik, men det skjer fort og effektivt, sier klimaforskeren.

- Spørsmålet for Grønlandsisen er om vi snakker om centimeter eller meter de neste 100 åra. Nå ligger estimatene konservativt på centimeter, men det er ikke utenkelig at en hel meter kan smelte på 100 år.

SMELTEVANN: Biter av is flyter blant smeltevann på toppen av Helheim-breen. Bildet er tatt 19. juni 2018. Foto: REUTERS/Lucas Jackson
SMELTEVANN: Biter av is flyter blant smeltevann på toppen av Helheim-breen. Bildet er tatt 19. juni 2018. Foto: REUTERS/Lucas Jackson Vis mer

Dystre estimater

Oseanograf for NASA, Johs Wills, sier til CNN at det er nok is på Grønland til å heve havnivået med 7,5 meter.

- Det er et enormt volum is, og det vil bli ødeleggende for alle kystlinjer rundt om i verden. Vi burde trekke oss tilbake fra kystlinjene hvis vi ser hvor mange meter som tapes i det neste århundret eller to, sier han.

- Jeg vil si at man må forberede seg på en metershavstigning og at det vil være en trussel for store deler av dem som bor langs kysten i resten av verden. Vi kan ikke lene oss tilbake og tro at det går greit, sier Nisancioglu.

Klimaforskeren forklarer at all masse trekker til seg masse. Altså tiltrekker Grønlandsisen seg mye hav.

- Når isen smelter, blir massen til Grønlandsisen mindre. Da tiltrekker den seg mindre hav. Vannstanden rundt Grønland lokalt vil synke når isen smelter, men den vil øke lenger unna. For Norges del er Antarktis verre, fordi vi er langt unna, sier han.

Han kaller estimatene dystre, og sier at vi har underestimert hvor fort det skjer.

- I juni i år var det voldsomme mengder is som smeltet, og det fortsatte i juli. Nå har det begynt å bli kaldt igjen. Enkelte dager i sommer var det enormt med smeltevann fra Grønland. Ting skjer fortere enn forventet. Det var ikke forventet at Grønlandsisen ville bli påvirket så ekstremt som den har vist seg å gjøre.

Uro i forskningsmiljøet

Den enorme mengden med is på Grønland gir usedvanlig gode forutsetninger for å studere effektene av global oppvarming. Klimaforskere har de siste tiåra derfor flokket til landet for å studere endringene med lupe. Få steder har vært mer interessante for forskerne enn Helheim-breen, hvor smeltingen har gått unna i et forrykende tempo de siste åra.

- Vi har over tid sett økende akselerering i avsmelting på Grønland, men 2019 er et av de åra hvor man har sett klart størst avsmelting på overflaten. I tillegg så ser man på Grønland at brearmene flyter raskere og raskere ut mot havet, hvor de kan brekke av, sier Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, til Dagbladet.

- Det er for tiden stor uro i forskningsmiljøet om det akselererende tempoet i tap av is på Grønland, fortsetter Furevik.

Bare i løpet av 2017 krympet breen med over tre kilometer. NASA-forsker og oseanograf Josh Willis viser til at Helheim-breen trekker seg tilbake med flere meter hver eneste dag. 2019 har vært spesielt ille.

Som Dagbladet tidligere har omtalt blir rapportene de kommer tilbake med stadig mer urovekkende.