Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi bygger landet. De bygger bommer!

Jens Stoltenberg harselerte med Høyre/Frp-regjeringens løftebrudd.

 FAGLIGPOLITISK SAMARBEID: Ap-leder Jens Stoltenberg takket Fagforbundet for innsatsen i valgkampen og sa at det fagligpolitiske samarbeidet har vært og fortsatt skal være arbeiderbevegelsens viktigste strategiske allianse. Han sa at avtroppende forbundsleder Jan Davidsen ruver som selve personifiseringen av det fagligpolitiske samarbeidet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FAGLIGPOLITISK SAMARBEID: Ap-leder Jens Stoltenberg takket Fagforbundet for innsatsen i valgkampen og sa at det fagligpolitiske samarbeidet har vært og fortsatt skal være arbeiderbevegelsens viktigste strategiske allianse. Han sa at avtroppende forbundsleder Jan Davidsen ruver som selve personifiseringen av det fagligpolitiske samarbeidet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet): Stoltenberg, som var på ferie da Høyre/Frp-regjeringen la fram sin tilleggsproposisjon, kommenterte budsjettet da han talte på Fagforbundets landsmøte i formiddag.
 
- De bygger bommer Han harselerte med den nye regjeringens løftebrudd. Stoltenberg mente en av grunnene til at Frp går tilbake på målingene, mens Ap går fram, er at velgerne ser massive løftebrudd.

- Den nye regjeringen har rukket å bryte mange løfter. Det er høy gjennomføringskraft på det området!
De garanterte å fjerne alle bommer.  Men mente de at løftene bare gjaldt hvis de fikk over 50 prosent oppslutning? De må jo ha tenkt gjennom det.

De bygger bommer - De lovet null bommer. Problemet er ikke bare at det blir null bommer, det blir flere! Vi i Ap sier at vi skal bygge landet. De skal bygge bomstasjoner! sa Stoltenberg med henvisning til Frp.

Han viste til flere løfter som er avlyst eller tonet ned, som 12 milliarder mer itl sykehusene.
- Vi har sett massive løftebrudd, men også små skritt  mot en omlegging av politikken i feil retning, sa Stoltenberg.

Økte forskjeller Han slo fast at statsbudsjettet betyr økte forskjeller.

- Det absolutt viktigste satsingen er sju milliarder kroner på skattekutt. Det er dobbelt usosialt fordi det svekker fellesskapet, og fordi de gir mest til de som har aller mest.

De kutter i bistand, ikke så mye, men de slipper taket i det målet om en prosent av bruttonasjonalinntekten.

Mindre til klima - For det andre betyr budsjettet en umoderne familiepolitikk med dyrere barnehager, fjerning av to barnehageopptak i året, mindre pappaperm, mer kontantstøtte. Det er treffsikkert tiltak mot å få innvandrerkvinner ut i jobb. Og så kutter de i satsing på regnskog med 400 millioner. De reduserer innsatsen mot global oppvarming, sa Stoltenberg.

Mer oljeavhengige Han viste også til at særlig Høyre i valgkampen anklaget de rødgrønne for å ha gjort norsk økonomi mer oljeavhengig.
- De har sagt at vi er for oljeavhengige. Men det de gjør, er at de øker oljeavpengebruken. For å gi skattelettelsene må det hente ut pengene i vårt felles pensjonsfond.

Politikk er å velge. De velger skattekutt, og de øker vår oljeavhengighet, sa Stoltenberg.

Fornye offentlig sektor Han sa at Ap nå legger til grunn at de blåblå vil styre i fire år, men sa at Ap skal være konstruktive og åpne for å inngå forlik.

- Men vel så viktig er det at vi bruker denne tida til å formulere politikk i nær dialog med fagbevegelsen. Vi må evne å fornye oss, ikke minst fornye offentlig sektor. Det er det beste bolverk mot privatisering. Jeg inviterer til dialog med dere for å få det til.
Vi vinner ikke på walkover i 2017. Det er ingen selvfølge at vi er sikret et fortsatt et sterkt sosialdemokrati. Vi må slåss for tilliten hver dag, sa Stoltenberg.

Ruvende Davidsen Han takket Jan Davidsen som nå går av som leder, for innsatsen.
- Han er en ruvende skikkelse, han har skrevet historie og vil stå som en bauta. Han er selve menneskeliggjøringen av det fagligpolitiske samarbeidet, det som har vært vår viktigste strategiske allianse i tiår etter tiår, sa Stoltenberg.