«Vi byttet pistol»

SØRUMSAND (Dagbladet): Lars Grønnerød (41) har i politiavhør forklart at han gjennom en byttehandel ga Per Kristian Orderud (45) en pistol kaliber 38.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naiv og beskjeden

Sjarmerende og sprudlende

Forsiktig og beskjeden

Praktikanten som vant odelsgutten

Det er denne oppsiktsvekkende forklaringen om det angivelige våpenbyttet som i går formiddag utløste arrestasjonen av Per Kristian Orderud (45) og hans kone Veronica (27) med påfølgende ransaking på Orderud gård.

Etter det Dagbladet får opplyst, mener kriminalpolitiet at dette var ett av de to håndvåpnene som Anne Orderud Paust (47) og hennes foreldre, Kristian (81) og Marie (84), ble likvidert med natt til pinseaften.

PÅ TYNN IS

Men politiet kan være på syltynn is med sine drapssiktelser. Bare én eneste politiforklaring skal indirekte kunne knytte Per Kristian Orderud (45) til trippeldrapet.

Det skal ikke foreligge tekniske bevis. Orderud nekter enhver befatning med drapene på sin søster og foreldre.

En patronhylse som kriminalpolitiet fant hjemme hos Lars Grønnerød under en husundersøkelse 1. juni, skal være avfyrt med samme våpen som flere av patronhylsene som ble funnet av kriminalteknikere på åstedet i kårboligen til pensjonistekteparet Orderud.

Dette ifølge foreløpige kriminaltekniske undersøkelser foretatt hos Kripos på Helsfyr i Oslo.

BYTTEHANDEL

Det er Grønnerød som i politiavhør i helga har forklart at han hadde en pistol kaliber 38, men at han ga den til Per Kristian Orderud. I bytte fra Orderud fikk han en pistol kaliber 22.

Grønnerøds forsvarer, advokat Steinar Wiik Sørvik, vil overfor Dagbladet ikke kommentere enkeltheter i klientens forklaring.

- 41-åringen vil imidlertid hjelpe politiet så langt han kan i denne saken, sier forsvareren.

Dette er hovedtrekkene i Grønnerøds forklaring:

  • Kristin Kirkemo, som er halvsøster til Veronica, bodde en periode sammen med Grønnerød. Ifølge 41-åringen var hun for en tid tilbake i besittelse av to illegale pistoler kaliber 22. Grønnerød sier han ikke vet hvor disse kom fra.
  • En av de to kaliber 22-pistolene skal Kristin har gitt til Per Kristian Orderud. På et seinere tidspunkt henvendte Per Kristian Orderud seg til Grønnerød, som forklarer at han hadde et illegalt våpen, en kaliber 38. Det visste Orderud, ifølge Grønnerød.
  • 41-åringen forklarer til etterforskerne at Orderud ville bytte våpen, uvisst av hvilken grunn.

I ettertid skal ikke 41-åringen ha tenkt mer på dette våpenbyttet, ei heller visste han hva Per Kristian Orderud skulle bruke pistolen til.

Dette er Grønnerøds versjon, etter at han ble arrestert og siktet for brudd på våpenloven fredag morgen. Det har han erkjent. Han er varetektsfengslet for inntil fire uker med brev- og besøksforbud.

- Min klient nekter straffskyld for medvirkning til overlagt drap. Han har godtatt fengslingskjennelsen ut fra en helhetsvurdering, og møtte ikke i forhørsretten, sier advokat Wiik Sørvik.

Drapsvåpenet er ikke funnet. Det bekrefter politiet.

OPPGA FEIL ADRESSE

Kristin Kirkemo ble arrestert fredag.

I helga er hun blitt avhørt flere ganger. Etter det Dagbladet får opplyst, nekter hun enhvert kjennskap til ekssamboer Grønnerøds politiforklaringer om det angivelige våpenbyttet.

- Jeg har heller aldri hatt de to pistolene av kaliber 22 som Lars snakker om, hevder hun.

Det var arrestasjonen av Kristin Kirkemo natt til 1. juni som førte til det omtalte hylsebeslaget hos Lars Grønnerød.

Da politiet kom og arresterte henne, oppga hun at hun bodde i Frognerveien hos Lars Grønnerød. Det var ikke riktig, men hun kan ha gjort dette for å slippe å få politiet til en adresse på en annen kant av Oslo, hvor hun også har hatt opphold den siste tida.

HALVSØSTER

På dette tidspunktet var Kristin interessant for politiet som etterforsket trippeldrapet, fordi hun var Veronicas halvsøster - samt at hun kjente både Anne Orderud Paust og hennes foreldre i Sørumsand. Det visste Oslo-politiet, som kontaktet sine kolleger i Kripos, på Lillestrøm og i Sørumsand.

Under ransaking i Frognerveien skal politiet ha funnet den omtalte hylsa, som ble rutinemessig underlagt en teknisk undersøkelse på Kripos.

Kristin Kirkemos forsvarer, advokat Tor Kjærvik, sier til Dagbladet at han ikke kan kommentere klientens forklaring i media.

- Min klient nekter straffskyld for medvirkning til overlagt drap, men har ut fra en helhetsvurdering godtatt varetektsfengsling i fire uker med brev- og besøksforbud, sier advokat Kjærvik.

NEKTER ALT

Per Kristian og hans kone Veronica ble i går formiddag bedt om å komme til Fet og Rælingen lensmannskontor for avhør. Der ble begge forelagt en siktelse for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap - og arrestert.

Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz, sier til Dagbladet at klienten nekter ethvert kjennskap til drapene.

- Jeg har fått protokollert at politiet har spurt min klient om alt som er relevant i saken. I avhøret ble han konfrontert med opplysninger om våpen. Han nekter ethvert kjennskap til våpen. Hans eneste kjennskap til våpen, er fra det militære, sier han.

- Det virker på meg som om politiet ikke har bestemt seg for hvem som skal være hovedmann og hvem som er medvirker i denne saken. Hadde politiet hatt noe substansielt mot min klient, ville de ha arrestert ham fredag, som de gjorde med de to andre, og brukt helga til avhør også på ekteparet, sier forsvareren.

Dette bekrefter indirekte Dagbladets opplysninger om at det er Grønnerøds oppsiktsvekkende forklaring i helga om våpenbytte som har utløst pågripelsen av ekteparet.

UVIRKELIG

I dag skal trolig ekteparet framstilles for varetektsfengsling. Det sentrale spørsmålet er om forhørsdommeren mener det er mer enn 50 prosent overvekt for skyld i den foreløpige bevisvurderingen etter gjennomgang av sakens dokumenter.

Dette er en forutsetning for enhver varetektsfengsling. Deretter skal fare for bevisforspillelse vurderes som et sentralt element.

Etter det Dagbladet får opplyst, nekter Veronica også enhver befatning med både våpenbytte og trippeldrap. Advokat Frode Sulland skal forsvare henne.

- Min klient nekter enhver befatning med det hun er siktet for, og opplever situasjonen som uvirkelig, sier han til Dagbladet.

BAKGÅRDEN: Politiet skal ha gjort interessante funn i Lars Grønneruds bolig i Frognerveien i Oslo. Her fra bakgården.