- Vi danser når amerikanere dør

Når amerikanske soldater blir drept i Tikrit, danser butikkeier Gazwan Al Omari (31) og venner i byens gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TIKRIT (Dagbladet): For få dager siden ble fem amerikanske soldater drept i Tikrit. Da ble det feiring.

- Jeg hørte bomben. Så så jeg soldatene ligge døde i Saddam-gata. Da danset vi, forteller den velkledde Al Omari.

Dyrkes og hates

Saddam Husseins familie kommer fra Tikrit, og byens innbyggere fikk spesialbehandling av ekspresidenten. Tikrit-folka er derfor ikke elsket i resten av Irak. I Bagdad omtales tikriterne som motbydelige, dumme og hovne.

- Vi hater dem. De tror de er bedre enn oss andre bare fordi Saddam kom fra deres område, sier en iraker da han får høre vi skal til Tikrit.

I Tikrit er folk i sjokk. De klarer ikke å fatte at deres store leder er fanget - og det uten kamp.

- Saddam er en løve. Han er sterk, og du klarer ikke å fange ham, sier en.

Als bror ble drept

- Men Saddam er jo fanget nå, forsøker vi.

- I så fall er det fordi amerikanerne skjøt en gassbombe over området han gjemte seg i. Du så jo hvor desorientert han var på bildene. Men bildene er falske. Saddam kommer tilbake, sier Al Omari.

Saddam drepte Al Omaris bror. Like fullt mener han Saddam er arabernes øverste leder.

- Jeg hater ikke Saddam for drapet. Min bror gjorde en feil, og fikk en rettferdig straff. Saddam er en god og tøff leder. Jeg elsker ham enormt. Husk også at Saddam ikke er alene om ansvaret for alt det gale som har skjedd, sier butikkeieren.

Ikke demokrati

Et førtitall menn står i ring rundt oss. Flere av dem viser bilder og klistremerker av Saddam. Godordene flommer om diktatoren.

Ellers i Irak sier folk at ekspresidenten var en forferdelig leder, som drepte hundretusener av uskyldige irakere.

- Vi kjenner Saddam veldig godt. De som ikke likte ham, var tyver og kriminelle. Det er jo også naturlig at sjiamuslimene ønsker seg en sjialeder. Akkurat som vi i Tikrit vil ha Saddam, sier taxisjåføren Motlaq Abash (50).

Han putter et klistremerke av Saddam på hodet. «Ta bilde av meg. Ta bilde av meg,» roper han. Resten av mannfolkmengden girer seg opp.

«Vi elsker Saddam»

- Vi vil ha Saddam. Vi elsker Saddam. Amerikanerne skal bort, er meldingen.

Amerikanerne, på sin side, sier de vil arrestere Saddam-supportere i Irak. Det faller ikke i god jord i Tikrit.

- Det viser at amerikanerne ikke er her for å skape demokrati. Etter at Saddam ble tatt, viste de tv-bilder av glade irakere. Ingen så oss som sørget. Hvis vi demonstrerer, blir vi enten fengslet eller skutt. Er det demokrati? spør Muhammad Thaiar (35).

Nå jakter tusenvis av amerikanske soldater på Saddams hjelpere i Tikrit og Samarra. Det er ikke enkelt. For få dager siden ble elleve irakere drept av amerikanere i Samarra. I går ble åtte irakere arrestert i byen. Befolkningen er rasende.

- Vi rensker byen, forteller en smilende amerikaner til Dagbladet i går.

Døde folk lå strødd

I Bagdad fortsetter de daglige bombeaksjonene. I går ble minst ti mennesker drept og flere skadd da en lastebil med en selvmordsaksjonist eksploderte. Bilen var full av TNT og håndgranater.

- Det lå masse rester av mennesker på fortauene, sier øyenvitnet Ahmed Ayyoub til BBC.

De daglige bombeattentatene og mangelen på bensin, strøm, telefon og sikkerhet gjør at stadig flere irakere vil ha amerikanerne ut av Irak.

- Hvis vi ikke merker forbedringer i løpet av kort tid, vil amerikanerne merke det. Tenk deg hva som skjer hvis vår sjialeder i Najaf sier vi skal gå til krig mot dem. Da blir det et helvete her, sier en hissig sjiamuslim i bensinkø i Bagdad.

SADDAMS BARN: Mange i Saddams hjemby Tikrit tror ikke Saddam er arrestert. Og de jubler for hver drepte amerikanske soldat. Saddam er fortsatt deres mann.
ØDELAGT: Taxisjåføren Motlaq Abash (50) mener amerikanerne har ødelagt Irak.