Vi, de fryktløse

Lykken er på vår side, også når det gjelder mikrobene. Dessverre er det nok bare en tilfeldighet, skriver Arne Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens helseorganisasjon (WHO) har varslet at en global influensaepidemi, en pandemi, kan ramme oss når som helst. Det har ikke skremt oss nordmenn, viser undersøkelser. Fugleinfluensaen er nå tilbake i Europa. Heller ikke det skremmer oss. Vi reiser denne sommeren uten frykt på ferie til land hvor både mennesker, kyllinger, ender og svaner er drept av denne sykdommen, viser andre undersøkelser.

Tidligere i år gikk det rykter om at folk i distriktet rundt Gardermoen var rammet av febersykdommen malaria. Det skulle ha skjedd etter at malariamygg hadde kommet med fly til Norge. Historien er ikke sann. Men den illustrerer et illevarslende faktum: Smittsomme sykdommer kan spre seg verden rundt på svært kort tid i våre dager.

DELER AV LANDET VÅRT har hatt rekordregn i sommer. I vår ble det spådd at vår egen mygg ville bli ekstra plagsom i år. Men så druknet de fleste av dem i vanndammene. Det er også et varsel. Klimaendringer vil påvirke den evige kampen mellom mennesker og mikrober. Akkurat nå virker det som om vi her i Norge har naturen på vår side i denne sammenheng. Men situasjonen kan endre seg.

Febersykdommer som i dag herjer i Afrika og i Asia kan komme hit i en ikke all for fjern framtid. Malaria har faktisk hatt fotfeste i Norge i tidligere tider. Og en annen febermygg er i ferd med å erobre nye områder. Den kommer fra Asia, sprer såkalt denguefeber, og biter nå som aldri før. WHO melder om en kraftig økning av denne febersykdommen i asiatiske land akkurat nå. Tidligere fantes den bare i Asia. Nå har den spredt seg til alle kontinenter i verden utenom Europa.

Denguefeberen rammer om lag 50 millioner mennesker hvert år. Malaria rammer en halv milliard. Men denguefeberen kan vokse seg enda større og farligere. Årsaken er delvis menneskeskapt, og har også noe med vår olje og velstand å gjøre. I år er det første gang at mer enn halvparten av jordas befolkning bor i byer. Den utviklingen vil fortsette. Stadig flere vil bo i slumområder i storbyene blant søppel og sykdommer.

DENGUEMYGGEN er en urban krabat. Den trives og stikker i byer. Og i byene har den og andre mygg funnet seg nye klekkesteder. Det er plastposene som ligger strødd overalt i slummen. Slik sett går det en direkte linje mellom den rike verdens oljeeventyr, den enorme produksjonen av plastposer og febersykdommer som herjer i de fattigste landene.

Det kan kanskje sies å være en utilsiktet tilfeldighet. Lik det faktum at fugleviruset til nå har holdt seg unna Norge. Viruset, H5N1, endrer seg stadig litt. Viruset i som i år er oppdaget i Ungarn og England er ikke helt likt det som ble oppdaget i Tsjekkia og i Tyskland. Dette kan fortelle forskerne om hvilke veier virusvariantene har vandret, men ikke hvor det neste utbrudd vil komme.

DE STADIG NYE UTBRUDDENE tyder på at viruset har skaffet seg fotfeste i det meste av Europa, og at det er i ferd med å bygge seg opp enda mer. Det at viruset foreløpig ikke er kommet til Norge, betyr bare at det ennå ikke er etablert i de områdene hvor de fleste av de norske trekkfuglene normalt samler seg. Dermed skyldes det trolig en heldig tilfeldighet at det ennå ikke er registrert hos oss, og det neste utbruddet kan like gjerne komme i Norge som i andre land, sier forskerne.

Fugleviruset har krevd menneskeliv i Asia og i Afrika. Akkurat nå synes det å være Egypt og Indonesia som er verst rammet. For bare noen dager siden døde en seks år gammel pike i Indonesia av sykdommen. Hun var dødsoffer nummer 81 i Indonesia. Dette landet er også det hardest rammede av denguefeberen.

DET ER ET VIRUS som er den egentlig årsaken til denne feberen. Malaria skyldes en parasitt. Hvis WHOs varsel om en pandemi slår til, så vil det bety at et til nå ukjent influensavirus plutselig vil bli i stand til å smitte mellom mennesker. Millioner av mennesker risikerer å dø i en slik verdensomspennende epidemi. Febermikrobene kan lande på Gardermoen. Det er ikke farlig for oss. De smitter ikke direkte mellom mennesker. De trenger hjelp fra hver sin mygg. Det gjør ikke et pandemivirus. Lander det på Gardermoen, vil vi alle måtte legge om våre reiseplaner umiddelbart.