Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi deler smerten og sorgen

Katastrofen i Asia preget kongens nyttårstale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det som har skjedd er uforståelig, og det sier litt om hvor kort avstand det kan være mellom glede og fortvilelse. Vi i kongefamilien deler smerten og sorgen med dere, sa kong Harald i sin nyttårstale i kveld.

Tre innspillinger

To ganger har Kongen måtte spille inn nyttårstalen på ny etter at flodbølgekatastrofen har vokst i omfang. Den første versjonen ble spilt inn før julaften, deretter spilte han inn en ny versjon tirsdag etter flodbølgene. Den enedelige versjonen ble innspilt i går formiddag.

Kongen viet store deler av talen til sine tanker om katastrofen, og understreket frykten at norske dødstall vil øke.

- Mange er påført store lidelser og sorg, og antallet nordmenn som er døde eller skadet, frykter jeg kan komme til å øke, sa han.

Forferdelse

Han snakket om sin egen opplevelse av omfanget av katastrofen.

- Uten forsvarsel har hundre tusen mennesker blitt revet bort eller blitt hardt skadet, og millioner har mistet hjemmene sine, livsgrunnlaget og alt de eide. Det er med forferdelse vi har fulgt de siste dagers dramatiske nyhetssendinger fra katastrofen som har rammet så ufattelig hardt.

Hjerterom

Kongen roste nordmenns innsats etter katastrofen, og dro fram verdensamfunnets og frivillige organisasjoners innsats i katastrofeområdene.

Han snakket også om sin egen kreftsykdom og det kommende 100-årsjubileet.

- Denne nyttårsaften er en tung og vanskelig tid for mange, og ekstra hardt er det når en har mistet noen av sine kjære. Nå er det viktig at hver og en av oss viser hjerterom og gir omsorg og støtte til det som trenger det mest.

TUNGT BUDSKAP:</B> Kong Haralds tale til folket var preget av at mange nordmenn har mistet livet i katastrofen i Asia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media