Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Vi deltar i et eksperiment

Helsemyndighetene sier det kan bli aktuelt å stenge skoler og barnehager ved smitteutbrudd. - Da er vi allerede på hæla, sier professor.

AVLASTNING: Coronaviruset fortsetter å herje i Norge, og dette av sju nye feberpoliklinikker i Oslo. Disse skal avlaste legekontor og legevakt i kommunen. Video / Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Ulik risiko krever forskjellige tiltak. Derfor har vi eksempelvis 80 km/t fartsgrense på normalt gode hovedveier, 50 km/t i byer og soner med 30 km/t i byggefelt. Dette er fornuftig risikostyring, og slik må vi også gjøre det i en pandemi, sier professor Torgrim Log på Institutt for sikkerhet, kjemi og bioingeniørfag ved Høgskulen på Vestlandet (HVL).

ÅPNER: Flere av landets barnehager er åpne igjen. Video: Christian Wehus. Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer

Beredskapseksperten synes derfor det er fornuftig at barnehagene gjenåpnet 20. april og småskolen åpner igjen 27. april på steder i Norge hvor smittespredningen er nær fullstendig stanset.

Log er imidlertid svært kritisk til at det åpnes over hele landet.

- Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal ha alt likt i hele Norge. På steder der det fremdeles er betydelig smitte i befolkningen, som i Oslo, er åpning av barnehager og skoler langt mer risikofylt med tanke på økt smittespredning, sier professoren.

GJENÅPNET: 20. april startet en gradvis gjenåpning av norske barnehager etter en drøy måned med coronastengte dører. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix
GJENÅPNET: 20. april startet en gradvis gjenåpning av norske barnehager etter en drøy måned med coronastengte dører. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix Vis mer

Smittespredningstall

Folkehelseinstituttet opplyste torsdag at reproduksjonstallet (R) for Oslo er beregnet å være 0,88 fra 16. april.

R er tallet for hvor mange nye personer en person fører smitten videre til.

- Utviklingen av smitte går i riktig retning i Oslo, og tiltakene vi har satt inn ser ut til å gi resultater, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding fra Oslo kommune.

- Hvis R er under 1 slår vi ned epidemien og den avtar over tid, legger han til.

Selv om smittespredningen i Oslo nå er redusert, forventer FHI at coronaepidemien kan ramme 50-70 prosent av befolkningen før den brenner ut eller vaksine er tilgjengelig.

Det betyr at situasjonen må overvåkes nøye framover for å hindre for store topper, som vil være en stor belasting for helsevesenet.

MYE FARLIGERE: På tross av at det er noen likheter mellom coronaviruset covid-19 og influensa, er førstnevnte mye farligere. Her forklarer vi hvorfor. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Sårbart

Det framgår av FHIs seneste risikorapport at det er vesentlig mer smitte i Oslo enn andre steder i landet, hvor R er beregnet å være 0,66.

- Jeg synes at reproduksjonstallet for Oslo på 0,88 er høyt. Da går det veldig sakte nedover. Dessuten er det sårbart når vi begynner å slippe opp igjen. Kommer R over 1 så øker smitten igjen, påpeker Log og legger til:

NB! STERKE INNTRYKK: Et sykehus i New York har sluppet fotografene inn på akuttmottaket. Video: AP Vis mer

- Vi deltar i et eksperiment - et eksperiment med veldig stor usikkerhet - og det er dumt å eksperimentere der man har mye smitte allerede. Går dette feil vei nå, har vi sluppet smitten løs igjen, sier sikkerhetseksperten.

Smittevernoverlege Tore Steen i Helseetaten i Oslo er tilfreds med utviklingen så langt.

- Vi ser at smittetallene har gått ned overalt i Oslo de siste ukene, også i utsatte bydeler i Groruddalen, sier Steen til Dagbladet.

LIKE FØR: Mandag vil landets skoler ta imot elever fra første til fjerde klasse. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix
LIKE FØR: Mandag vil landets skoler ta imot elever fra første til fjerde klasse. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix Vis mer

Ferske tall

Ferske tall fra Helseetaten i hovedstaden viser at totalt 2236 osloborgere til nå har fått påvist smitte med det nye coronaviruset, SARS-CoV-2.

Det har vært en markant nedgang i antall smittetilfeller fra uke til uke. I uke 12 fikk 610 oslofolk påvist coronasmitte. I uke 16 var antallet 236.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet følger ikke professor Torgrim Log på at man burde ha ventet med å åpne skoler og barnehager der det er mer smitte, som for eksempel i Oslo.

- Det er viktig å ha noen felles tiltak og kjøreregler for hele landet for å begrense smittespredning, uavhengig av om det er mange eller få personer med aktiv covid-19-sykdom i den enkelte kommune, sier Nakstad.

- Kan stenges

Han påpeker at også den lokale håndteringen av hver enkelt smittet person følger de samme rutinene i hele landet, både når det gjelder isolasjon og smittesporing av nærkontakter.

- Nå som barnehager og skoler gradvis gjenåpner, må man følge smittesituasjonen ekstra nøye i hver enkelt barnehage, skole og kommune, sier Nakstad og fortsetter:

FØRSTE TILFELLE: 20. april åpnet barnehagene i Norge. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er per i dag svært få coronasyke barn i Norge, og syke barn skal holdes hjemme. Likevel kan det dukke opp smittetilfeller i barnehager og skoler, ikke minst hvis den generelle smittespredningen i samfunnet øker. Dette må håndteres med lokale tiltak, slik test- og sporingssystemet forutsetter, i regi av kommunen. Det kan også bli aktuelt å stenge enkelte barnehager og skoler ved et smitteutbrudd, dette kan skje med hjemmel i smittevernloven, sier Helsedirektoratets mann.

Log synes slett ikke det er noen god idé å gjenåpne for deretter å stenge skoler og barnehager dersom det oppstår smitteutbrudd.

- Da er man allerede på hæla. Da får vi smitten spredt igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!