Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi deltar i et spill hvor det er mye gambling, ikke bare på banen

Sterkt presset Sepp Blatter til Dagbladet. Avviser krise i FIFA.

I TRØBBEL: FIFA er i sin kanskje verste krise noensinne. - Vi er i et spill med mye gambling, ikke bare på banen, sier Sepp Blatter til Dagbladet. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann/Scanpix
I TRØBBEL: FIFA er i sin kanskje verste krise noensinne. - Vi er i et spill med mye gambling, ikke bare på banen, sier Sepp Blatter til Dagbladet. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ZÜRICH (Dagbladet): Blatter måtte i dag svare for seg omkring FIFAs pågående krise - med korrupsjonsbeskyldninger, intern strid, svartebørshandel, konvolutter med penger - og tilsynelatende svært liten oppmerksomhet viet sporten med 22 menn, ball og fløyte.

Dagbladet tok ordet da Blatter hadde benket seg i FIFAs massive hovedkvarter i åsen over Zürich.

- FIFA er i sin verste krise noensinne. Hvorfor har du latt dette skje under din periode som sjef?

- Jeg har prøvd og jeg prøver med stor innsats å ivareta FIFAs rykte på best mulig vis, sier Blatter til Dagbladet.

- Men, vi deltar i et spill hvor det er mye gambling, ikke bare på banen.

Djevler Tilsynelatende ble FIFA-presidenten melankolsk. Den sterkt pressede sveitseren gjorde et nummer ut av at han stilte på pressekonferanse alene, uten direkte hjelp fra kommunikasjonsavdelinga - selv om informasjonssjef Nicolas Maingot fulgte hvert ord nøye.

- Da jeg begynte i FIFA, for 36 år siden, var det annerledes, fortalte den nå 75-årige Blatter.

- I 1998 (da Blatter ble FIFA-president) var det et beskjedent FIFA. Nå er vi et moderne FIFA. Om vi føler oss for komfortable, kan djevlene komme inn. Vi må bekjempe disse djevlene, sier han.

Sveitseren er i en bitter, intern krig med den tidligere presidentkandidaten Mohamed Bin Hammam og sin tidligere allierte visepresident Jack Warner - som hevder Blatter har kjent til omfattende korrupsjon.

Må kjempe FIFA-presidenten fikk flere spørsmål om Warner - muligens en av «djevlene» han nevnte - men gikk kun en gang over i en skarp karakteristikk. De to var tidligere svært nære venner, men etter at Warner støttet utfordrer Bin Hammam i presidentvalget gikk det skeis.

- Jeg vil ikke gå inn på personer som bare vil skape problemer. Det å ville skape problemer er en menneskelig egenskap som visse har, kom det skarpt fra Blatter på spørsmål fra en britisk reporter.

- Vi er i en dårlig situasjon, men vi har begynt å kjempe, utdyper FIFA-presidenten overfor Dagbladet.

- Nå er delegatene og medlemmene på kongressen som må ta ansvaret, og som må bestemme hvorvidt de vil gjenopprette FIFAs troverdighet.

Ampert Britiske og sveitisiske reportere hisset seg opp over det de mente var en for kort pressekonferanse. Da en sveitsisk reporter nektet å gi seg, og fortsatte å snakke etter at Blatter mente ting var over, ble FIFA-presidenten skarp i tonen:

FAIR PLAY: - Jeg tviler på om alle FIFA-representanter har lest Fair Play-reglene. Det er ikke så vanskelig, sa Blatter hånlig. Foto: AFP/Fabrice Coffrini/Scanpix
FAIR PLAY: - Jeg tviler på om alle FIFA-representanter har lest Fair Play-reglene. Det er ikke så vanskelig, sa Blatter hånlig. Foto: AFP/Fabrice Coffrini/Scanpix Vis mer

- Vi er ikke på en basar. Vi er i FIFA-hovedkvarteret.

Sveitseren insisterer på at han er mannen til å ta den krise- og korrupsjonsrammede organisasjonen videre. Men bruken av førstnevnte «krise» er han ikke enig i.

- Krise? Vi er ikke i noen krise. Vi er bare i noen vanskeligheter.
- Ideene for framtida har jeg presentert for FIFA-styret i dag, og punkt nummer én på agendaen er nulltoleranse. Det betyr nulltoleranse, som på banen. Det er lettere der. For der er det dommere, mange dommere til å kontrollere kampen.

Ikke lett Sveitseren sa, som Dagbladet har skrevet tidligere, at det i dette arbeidet inngår å forsterke den etiske komiteen. Blatter vil profesjonalisere den og gjøre den uavhengig.

- I enighet og solidaritet ser vi mot de fire neste åra. Det blir ikke lett, men sammen skal vi klare det, mener Blatter.

Han er selv tidligere journalist og advokat, og i diskusjonen med reportere mot slutten av pressemøtet, henviste Blatter til sin egen journalistfortid:

- Når en pressekonferanse var ferdig, sa vi takk og lot det bli med det, slo han fast.
- Hvorfor går du ikke av?

- Det er kongressen som må vurdere hvorvidt jeg er en verdig president eller ikke.

DJEVEL? Blatter var ikke nådig med sin tidligere bestekompis Jack Warner. Foto: AFP/Cris Bouroncle/Scanpix
DJEVEL? Blatter var ikke nådig med sin tidligere bestekompis Jack Warner. Foto: AFP/Cris Bouroncle/Scanpix Vis mer