- Vi deltok for å beskytte sivile

Jens Stoltenberg avviser at de bombet Libya fordi det var en «utmerket trening for det norske luftvåpenet».

- HANDLET OM SIVILE: Jens Stoltenberg sier til Dagbladet via e-post at ikke er noen tvil om begrunnelsen for det norske engasjementet og viser til hva han sa i Stortinget den 29. mars 2011 om at det handlet om å beskytte sivile. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
- HANDLET OM SIVILE: Jens Stoltenberg sier til Dagbladet via e-post at ikke er noen tvil om begrunnelsen for det norske engasjementet og viser til hva han sa i Stortinget den 29. mars 2011 om at det handlet om å beskytte sivile. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skriver Klassekampen at daværende statsminister Jens Stoltenberg sjokkerte svenske sosialdemokrater i 2011 med sin holdning til krigen i Libya. Påstandene kommer fram i ei ny bok av den svenske forfatteren Daniel Suhonen.

Ifølge Suhonen begrunnet Stoltenberg bombingen med at krigen var «utmerket trening for det norske luftvåpenet», et utsagn som ifølge boka både sjokkerte og provoserte sentrale svenske sosialdemokrater.

- Handler om å beskytte sivile Jens Stoltenberg sier til Dagbladet via e-post at ikke er noen tvil om begrunnelsen for det norske engasjementet og viser til hva han sa i Stortinget den 29. mars 2011:

«Norge deltar i militære operasjoner for å håndheve FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1973 om våpenembargo, flyforbudssone og beskyttelse av sivile i Libya. Vårt engasjement bygger opp under en lang linje i norsk utenrikspolitikk, nemlig støtten til en FN-ledet verdensorden der bruk av makt er regulert av FN-pakten og vedtak i FNs sikkerhetsråd. Formålet med bruken av makt er tydelig uttrykt i Sikkerhetsrådets vedtak: Det handler om beskyttelse av sivile».

- Sjokkert Ifølge Suhonen ble de svenske sosialdemokratene sjokkert over det Stoltenberg angivelig skal ha sagt.

- Flere protesterte og mente det var kynisk, og at Stoltenberg var i hendene på sitt eget forsvar. Krig er virkelighet for menneskene på bakken, det er ikke en øvelse, sier Suhonen.

Norske fly slapp til sammen 567 bomber over Libya, den største norske krigsinnsatsen siden andre verdenskrig.