- Vi diskrimineres

Menn har for få rettigheter etter samlivsbrudd. Dagens lovverk diskriminerer far, og er heller ikke til det beste for barna. Det mener Dagbladets lesere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telefonene ringte uavbrutt i to timer hos Dagbladet i går kveld. Fedrene var mest engasjert _ bare noen få kvinner ringte inn. Et ekspertpanel bestående av barneombud Trond Waage, psykolog Knut Rønbeck og stortingsrepresentant Karita Bekkemellem Orheim snakket med mange frustrerte, forbanna og oppgitte fedre.

- Jeg forstår frustrasjonen deres. De ønsker mer samvær, og dagens bidragsregler gjør økonomien anstrengt, sier Bekkemellem Orheim.

Som leder av Arbeiderpartiets kvinnegruppe gikk Bekkemellem Orheim i gårsdagens avis ut med ønske om lovendring som styrker fars rettigheter ved samlivsbrudd.

Barnas beste

Også Waage og Rønbeck ønsker forandringer, men er klart i mot en lovendring som binder foreldre til for faste rammer.

- Det må være rom for individuelle løsninger. Det er viktig at konflikter løses på lavest mulig nivå. Det voksne ser på som rettferdig, er ikke nødvendigvis det beste for barna, sier Rønbeck.

Han mener hensynet til barna må foran de voksnes egoisme. Barneombudet er enig.

- Barna må ut av konfliktene. Vi ønsker dessuten at ingen konflikter skal ende i retten. Personlige kontrakter og mekling på et tidlig tidspunkt skal være med på å skape enighet blant foreldrene. Det er etter skilsmissen du virkelig skal vise at du er en god forelder, sier Waage.

I likhet med Dagbladets lesere mener panelet at barna må være i sentrum ved samlivsbrudd, og at det bør avspeiles i eventuelle lovendringer.

PANELET: Barneombud Trond Waage, stortingsrepresentant Karita Bekkemellom Orheim og psykolog Knut Rønbeck snakket med oppgitte fedre i to timer i går kveld.