Vi dømmes av eliten

I hver eneste jury sitter det minst to jurymedlemmer som mener juryordningen har svakheter som kan være en trussel mot rettssikkerheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utvalget av norske jurymedlemmer har så mange og store skjevheter at selv halvparten av norske jurymedlemmer mener at norske juryer ikke er tiltaltes likemenn.

Prinsippet om at tiltalte i norske rettssaler skal «dømmes av likemenn» har ligget til grunn for norsk rettspleie siden innføringen av straffeprosessloven i 1887. Selv om mange regner «likemanns-prinsippet» som foreldet, er lekdommerinstituttet tuftet på et krav om at lekdommerne skal utgjøre et bredt, representativt utvalg av Norges befolkning.

«Utvalgene (av jurymedlemmer) bør være sammensatt slik at de representerer alle samfunnslag og forskjellige aldersgrupper» står det å lese i Justisdepartementets rundskriv G-50/99. Dokumentet legger retningslinjer for hvordan lekdommere skal velges ut.

Tidenes største

Dagbladet har i tre måneder jobbet med å kartlegge hvordan rekrutteringen av lekdommere foregår - hvem dommerne er, og hva de gjør.

Vi har hentet inn opplysninger om over 16000 lekdommere, kartlagt jurymedlemmene i over 300 saker i 2000 og 2001 og gjennomført tidenes største og mest omfattende undersøkelse om juryordningen. Av et utvalgt på 1262 personer har 837 svart på 77 spørsmål fra MMI.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer