- Vi drar så fort vi har råd, og vi kommer aldri tilbake

Marcela, Ana og Stoia angrer på at de kom til Norge. Nå har de ikke råd til billetten hjem til Romania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I litt over en måned har Marcela Luca (57), Ana Brumariu (62) og Stoia Veskiea (47) bodd i telt i skogen like ved Sognsvann i Oslo. Rundt 100 romfolk skal bo i området, men de tre kvinnene holder seg mest for seg selv, og teltene deres ligger et lite stykke unna de andre.

- Det er første gang vi er her, men vi angrer på at vi kom. Vi kom for å tjene penger til familien hjemme, men nå vet vi ikke når vi vil få råd til å dra hjem igjen, sier Veskiea.

Den lille klyngen med telt ligger litt nedenfor en større leir, og er vanskelig å se fra stien. De 12 som bor her er alle i familie og har sammen båret telt, madrasser og små bord opp i leiren. Det har vært mye regnvær de siste ukene, og madrassene og teppene i teltene er fuktige og kalde.

Oslo 20120724. Vi treffer rumenerne som har slått leir i skogen ved Sognsvann. Her fra ventre: Ana Brumariu, Stoia Veskiea og Marcela Luca. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Oslo 20120724. Vi treffer rumenerne som har slått leir i skogen ved Sognsvann. Her fra ventre: Ana Brumariu, Stoia Veskiea og Marcela Luca. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Klærne våre har vi funnet i containere. Til og med disse bananene har vi funnet i en container. Dette er ikke noe for gamle damer, sier Brumariu.

- Velorganisert Statsbygg, som har ansvar for å forvalte friområdet, frykter at bosetningen skal bli permanent og har anmeldt romfolket som bor der. De ønsker at politiet avvikler leiren.

- Det virker ganske velorganisert, og vi oppfatter dette som et mer eller mindre permanent bosted. Det er ikke tilrettelagt for at mennesker skal bo der over lengre tid. Vi har bedt politiet rydde leiren og kommer til å forfølge saken videre, sier Stig Pettersen, fungerende informasjonsdirektør i Statsbygg.

Politiet opplyser at de gjør en forløpende vurdering av situasjonen, men har ennå ikke valgt å kaste romfolket ut av skogen.

Må bo på gata De tre kvinnene vet godt at ikke alle vil ha dem i skogen, men frykter at de må sove på gata eller i parker hvis de bli kastet ut.

VÆRT HOS LEGEN: Marcela Luca (til høyre) har vært hos legen og fått vaksine mot tuberkulose i dag. Sammen med søsteren Ana Brumariu reiser hun hver morgen ned til sentrum for å tigge. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VÆRT HOS LEGEN: Marcela Luca (til høyre) har vært hos legen og fått vaksine mot tuberkulose i dag. Sammen med søsteren Ana Brumariu reiser hun hver morgen ned til sentrum for å tigge. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Vi vil ikke bo på gata. Hadde vi hatt muligheten hadde vi dratt i morgen, men nå som vi først er her har vi ikke noe valg. En billett hjem koster minst 1500, og se hva jeg har igjen etter en dag, sier Luca, og fisker dagens inntekt opp av lomma.

45 kroner er igjen etter at 17 kroner ble brukt på brød og pålegg. Luca har vært hos legen i dag og fått vaksine mot tuberkulose, og er tilbake i leiren litt tidligere enn vanlig. Som regel starter dagen i åttetida om morgenen og avsluttes tolv timer senere.

«Heisann» Selv om 45 kroner ikke akkurat er noe å sende hjem, er de tre damene ikke i tvil om at nordmenn en mer gavmilde enn andre.

- Vi valgte Norge fordi folk gir mer og er hyggeligere her. Hva betyr «heisann»? Det er mange som sier det og smiler, forteller Veskiea.

BOR I SKOGEN: Ana Brumariu og Marcela Luca har vært i Norge i litt over en måned. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BOR I SKOGEN: Ana Brumariu og Marcela Luca har vært i Norge i litt over en måned. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

De tre kvinnene forteller om et hardt liv hjemme i Romania. Det er vanskelig å få jobb, fabrikker legges ned, og de har rett og slett ikke nok penger. Veskiea bruker mye krefter på å bekymre seg for sin 14 år gamle datter som har fått leukemi.

- Jeg trodde det ville være lettere å få tak i medisiner her, men det er for dyrt. Jeg vil egentlig bare hjem. 

PAKKER SAKENE: Tirsdag pakket beboerne i leiren sammen sakene sine. Romfolket ble bedt om å forlate tomta de først ble invitert til innen klokka 18 i dag, etter at eierne ble enige. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
PAKKER SAKENE: Tirsdag pakket beboerne i leiren sammen sakene sine. Romfolket ble bedt om å forlate tomta de først ble invitert til innen klokka 18 i dag, etter at eierne ble enige. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
MÅ REISE: Romfolket som har slått leir på Årvoll må forlate tomta innen klokka 18 i dag. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
MÅ REISE: Romfolket som har slått leir på Årvoll må forlate tomta innen klokka 18 i dag. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer