- Vi dreper de feiteste først

MOSKVA (Dagbladet): - Vi dreper de feiteste først. Det sa en av terroristene i en telefonsamtale til utlandet fire timer før russiske spesialstyrker stormet teateret i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom fram i TV-programmet «Vesti» på kanalen RTR i går kveld.

I telefonsamtalen sier terroristen, som selv var med på angrepet, at terroristene ville begynne å henrette gisler. Det var russisk etterretning som tok opp samtalen, og det de hørte i denne telefonsamtalen gjorde at de bestemte seg for å gasse, og så storme teateret, når henrettelsene begynte.

117 gisler døde - 115 av dem av forgiftning på grunn av gassen som de russiske elitestyrkene brukte i angrepet.

Anleggsarbeidere

Historien om den utrolige terroristaksjonen kommer nå ut til tross for at de første gislene først slapp ut av sykehus i går ettermiddag, nesten et døgn etter at russiske spesialstyrker stormet teateret.

- Vi har våre ordre fra Gud, skal tsjetsjenernes leder Movsar Barajev ha forklart de livredde gislene. Barajev og kvinnene og mennene under hans kommando ropte «Allah akhbar» - Gud er stor - da de stormet scenen i teateret onsdag kveld.

Terroraksjonen skal ha vært planlagt i fire måneder, og kunne skje blant annet fordi flere av terroristene hadde tatt jobb som anleggsarbeidere på teateret, som ble pusset opp.

Det var derfor terroristene kjente bygningen, og fikk lagt ut dynamitt som skulle sprenge hele teateret i lufta.

Lette etter sønnen

Like før spesialstyrkene stormet teatret lørdag morgen, hadde en mann tatt seg inn i teateret for å se etter sønnen sin.

Ifølge vitner skjøt de gisseltakerne først denne mannen og deretter et annet gissel, en ung mann, som reiste seg opp etter den første henrettelsen og prøvde å rømme.

Det var da et av gislene, Zjugonov, la merke til «en lett tåke» som kom ned fra taket.

Legene holder fortsatt mer enn 600 gisler på sykehuset fordi de frykter ettervirkninger av gassen. Sykehuspersonellet har forbudt folk å snakke. De overvåker også telefonsamtalene fra sykehuset.

Tvunget til å be

Zjugonov er en av de få gislene som har hatt anledning til å fortelle grundig om de to og et halvt redselsdøgnene han og de 800 andre gislene var fanget. Kort før stormingen lørdag morgen tvang gisseltakerne fangene til å be, og sa at «alt vil være over om en halv time». Zjugonov beskriver dette som en mørkeste stunden under gisseldramaet, som begynte onsdag kveld.

Han forteller også om de tre terrordøgnene før stormingen.

- Så snart det oppsto et problem, truet de oss. Vi kunne se når det kom, de ble nervøse.

Gisseltakerne truet med å skyte ti gisler hver time og kommandantene truet også med å halshogge noen hvis russiske myndigheter ikke etterkom kravene deres.

Etter hvert greide folk å roe seg ned.

- Det var en psykisk reaksjon. Etter en stund er du så overveldet av skrekk at du er nødt til å roe deg ned og til og med le, ellers blir du gal sa Zjugonov.

Fortalte vitser

Gislene begynte å fortelle vitser til hverandre for å stå imot det psykiske presset.

I går var det noen som lo, av glede og lettelse over å ha overlevd. Men det var for mange som ikke hadde noen grunn til å le: Slektningene til de døde, 150 millioner russere som har fått trusselen om terror mye nærmere inn på livet, og Vladimir Putin som etter terroraksjonen har altfor mange vanskelige spørsmål han ikke kan gi fornuftige svar på.

TRUET MED HALSHOGGING: De tsjetsjenske gisseltakerne truet med å skyte ti gisler hver time og kommandantene truet også med å halshogge noen hvis russiske myndigheter ikke etterkom kravene deres, ifølge et av gislene.