Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi drepte ikke familien

Israel hevder palestinske eksplosiver tok livet av trebarnsfamilie på strand i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Israel er ikke ansvarlig for drapene på de åtte palestinerne på ei strand i Gaza sist fredag, sier forsvarsminister i Israel, Amir Peretz til BBC.

Israelske båter skulle angripe antatte rakettramper til bruk mot mål i Israel, men angrepet rammet også stranda ved Gazastripen.

Åtte personer ble drept da de var på piknik på stranda. Sju av dem tilhørte samme familie og tre av dem var barn. Søsteren til de tre barna som ble drept, badet da angrepet startet, og overlevde. Over 30 ble skadet i angrepet.

- Ikke vår skyld

De israelske forsvarsstyrkene beklaget rett etter angrepet at palestinske sivile ble drept. De nedsatte en komité, ledet av general Meir Klifi, som skulle etterforske hendelsen.

Nå hevder Israel at familien ikke ble drept i angrepet, men at de ble drept av en eksplosjon av eksplosive ladninger som var plassert i nærheten.

Rapporten fra etterforskningen fokuserer på seks raketter som ble avfyrt av militæret. Den fastslår at det er sikkert at fem av dem landet omtrent 250 meter fra stranda hvor familien satt. Den siste kom imidlertid skjevt ut, men eksplosjonen som drepte familien på stranda, kom minst åtte minutter etterpå, hevder rapporten.

- Sjansene for at artilleriet traff området på dette tidspunktet er lik null, sier Klifi.

HER DREPES FAMILIEN: Familien som var på piknik på stranda ved Gaza ble drept i en eksplosjon. Foto: Scanpix
HER DREPES FAMILIEN: Familien som var på piknik på stranda ved Gaza ble drept i en eksplosjon. Foto: Scanpix Vis mer

Men både en rapport basert på etterforskning gjennomført av «Human Rights Watch» i USA, og palestinske myndigheter mener det var israelske raketter som sannsynligvis var årsaken til drapene på de sivile på stranda.

Krever granskning

FNs generalsekretær, Kofi Annan, tviler også på konklusjonene i den israelske rapporten, ifølge jpost.com.

- Den israelske påstanden om at eksplosjonen på stranden skyldes eksplosive ladninger, høres merkelig ut for meg. Jeg tror ikke det er mulig at palestinerne har plantet eksplosive ladninger der sivile ofte tilbringer tiden sin, sier Annan til Al-Hayat daily.

Han krever nå en uavhengig granskning av hendelsen, og sier han vil sende en egen representant for å etterforske om det var eller ikke var israelske raketter som drepte familien.

Annan ba Israel om å «respektere internasjonale lover og menneskeliv», og han ba den israelske forsvarsstyrken om å operere vekk fra sivile.

KREVER UAVHENGIG GRANSKNING: FNs generalsekretær Kofi Annan.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling