- Vi drepte Palme

STOCKHOLM (Dagbladet): - Vi myrdet Olof Palme! I går ble svenske myndigheter orientert av regjeringen i Tyrkia. Terroristorganisasjonen PKKs arresterte leder Semdin Sakik har i avhør tilstått at det var de og ikke Christer Pettersson som myrdet Olof Palme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens svensk høyesterett vurderer om Christer Pettersson på ny skal stilles for retten og tiltales for drapet på statsminister Olof Palme, kom i går nye sensasjonelle opplysninger fra Tyrkia.

13. april arresterte tyrkiske sikkerhetsstyrker den avhoppede PKK-lederen Semdin Sakik i Irak. Etter to uker i fengsel i Tyrkia skal PKK-lederen ha fortalt at det var organisasjonen som er forhatt av tyrkiske myndigheter, som bestemte og utførte drapet på Olof Palme.
Ifølge den tyrkiske avisa Sabah skal Sakik ha kommet med opplysningene i politiavhør.

- Jeg vet at PKK sto bak mordet. Men jeg kan ikke alle detaljer, og jeg vet fortsatt ikke hvorfor Olof Palme måtte dø, har Semdin Sakik forklart.

Orientert

I går møtte andresekretær Katarina Wislez Berggren fra Den svenske ambassaden i Ankara representanter for UD i Tyrkia, som ga en kort orientering om tilståelsen.

I Sverige ble den uventede utviklingen og tilståelsen møtt med undring. PKK-sporet var i mange år hovedsporet som Palme-etterforskerne jobbet med. Politimester Hans Holmér og politikeren Ebbe Carlsson var overbevist om at PKK sto bak.

Deres etterforskning er seinere latterliggjort og avvist som et bevis på slett etterforskning og uvettig forstand.
Hovedpoenget i PKK-sporet var telefonsamtaler mellom medlemmer i PKK, rett før og etter drapet på Olof Palme.

En mann med navn Hakun skal ha ringt til PKK-lederen Abdullah Vcalan, som Semdin Sakik har vært nær medarbeider til, og de skal ha blitt enige om at «bryllupet» skulle gjennomføres. «Bryllupet» var angivelig drapet på Palme.

Hatet Palme

Etterforskningsledelsen i Palme-gruppen - en egen avdeling i svensk politi som siden 1986 har jobbet på heltid med mordet på statsministeren - ble i går orientert om tilståelsen.

Det var i går umulig for Dagbladet å få en kommentar fra etterforskningsledelsen.

Motivet for drapet skal ha vært at PKK var rasende på Olof Palme, angivelig fordi Sverige hadde gitt asyl til en rekke PKK-avhoppere.

Spørsmålet som i går ble stilt i Sverige, er hvor troverdig tilståelsen til Semdin Sakik egentlig er.
Det er ingen hemmelighet at tyrkiske myndigheter ikke tar med silkehansker på PKK-medlemmer. For den tyrkiske regjeringen finnes det ikke bedre propaganda enn at de kan legge skylda på PKK for drapet på Palme.