Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi drikker mer enn noen gang

- Uttrykk for noe positivt, sier professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• 30 prosents forbruksøkning på ti år  

• Ungdommen verst 

• Én av tre bekymret for noen av sine nærmeste 

Ifølge Sosial- og helsedirektoratet er én av tre bekymret for alkoholbruken til noen av sine nærmeste. Tallet er basert på en fersk undersøkelse MMI har utført for direktoratet. MMI har spurt et representativt utvalg om de kjenner noen med alkoholproblemer. 65 prosent svarte ja.

Forskingssjef Arvid Skutle ved Bergensklinikkene er bekymret.

-  Det er ikke nødvendigvis et uttrykk for alvorlig alkoholproblemer, men det må likevel tas på alvor, sier han.

Han understreker at han ikke har noen tilsvarende tall å sammenlikne med.

Drikker mer

Foto: AP
Foto: AP Vis mer

Sosial- og helsedirektoratet melder at nordmenn over 15 år drikker 30 prosent mer alkohol i dag enn for ti år siden.

-  Vi har fått en annen drikkekultur der alkohol er blitt mer vanlig. I de fleste større byene har antallet utesteder økt dramatisk. Alkoholen er blitt mer synlig i gatebildet og tilgjengeligheten har økt, sier Skutle.

-  Er dette uheldig?

-  Fra et ruspolitisk ståsted vil jeg si det er veldig uheldig, sier han.

Ellen Schrumpf er førsteamanuensis i historie ved Høgskolen i Telemark og har skrevet boka «Berus Eder! Norske drikkekulturer i de siste 200 år». Hun mener vi må se det økte konsumet som et uttrykk for noe positivt.

For mye bekymring
-  Det er sunt å kose seg. Alkohol nyttes som regel i sosiale sammenhenger, på fest og i hyggelig samvær med andre. Når alkohol inngår i slike sammenhenger, skal man ikke bekymre seg. Trivselen og de helsemessige fordelene ved å kose seg kan fort drukne om du hele tida bekymrer seg for ditt eget og andres alkoholforbruk, sier hun.

Hun mener Norge har en bekymringskultur.

-  Bekymringen for alkoholbruken har en sammenheng med det sterke avholdsregimet som har vært i Norge. De har fokusert på at alkohol farlig.

image: Vi drikker mer enn noen gang

Må ta ansvar

Arvid Skutle mener bekymringskulturen ikke er ubegrunnet.

-  De fleste voksne nordmenn drikker alkohol, og de aller fleste gjør det på en fornuftig og grei måte. Samtidig har vi alle et ansvar når det samlede forbruket økes, uten at jeg med det ønsker å drepe kosen med rødvinen på grillfesten. Som statistiker, psykolog og fagmann ser jeg sammenhenger, og jeg mener vi må kunne kose oss og ta ansvar parallelt, sier han.

Skutle anslår at over fem prosent av Norges befolkning er storkonsumenter av alkohol.

-  Storkonsumentene er ikke alkoholikere, men de drikker på en måte som gjør at de bare så vidt «henger med i stroppen» i forhold til jobb, familie og venner.