Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi dro hit for å knytte bånd

STOCKHOLM (Dagbladet): Lørdag morgen dro åtte nynazister fra Norge til en hvitmaktfest i Sverige. - Det er viktig å knytte bånd med folk fra USA, Sverige og Tyskland, sier en 25-åring i et eksklusivt intervju fra cella hos Citypolisen Södermalm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet fikk ikke møte 25-åringen fra Oslo ansikt til ansikt, men politiet lot ham intervjues over telefon.

- Det var mange på festen som gjorde heil-hilsninger, men jeg gjorde ikke det. Ingen av oss åtte nordmenn gjorde det.

- Hvorfor ikke?

- Det er forbudt å gjøre det i Sverige. Derfor lot sikkert mange være. Selv om det var mange nasjonalsosialister der, er ikke jeg det. Jeg er nasjonalist, sier 25-åringen.

- Hvordan kan du være sikker på at ingen av de norske gjorde det?

- OK, jeg hadde ikke oversikt over alle, men mine nærmeste gjorde ikke det, sier han.

Han vil ikke stå fram med navn.

Seks tatt

25-åringen forteller at de var åtte personer som reiste i to biler tidlig lørdag. Flere av nordmennene tilhører nasjonalistgruppa Viking, og flesteparten hadde feiret nyttårsaften på den omstridte nazifesten i Nittedal, der norsk politi lot dem feste i fred.

I Sverige gjorde politiet det stikk motsatte: Etter at to av hvitmaktbandene hadde spilt, kom politiet og stanset festen.

- Det var flere sivile politimenn i lokalet hele tida. Jeg oppdaget at noen begynte å barrikadere dørene, og så kom politiet inn en annen dør. De begynte å peke ut noen. Så begynte det å fly flasker og sånt, sier oslomannen.

Han forteller at de norske deltakerne fulgte rolig med ut da politiet ba dem komme.

- Ingen ble lagt i håndjern eller plaststrips. Vi gikk bare inn i busser og satte oss, sier han.

Fem av dem, fire menn og en kvinne, ble sittende i arresten på Södermalm. Den sjette mannen ble satt inn på Centralhäktet i Stockholm. De to andre fikk, av uvisse grunner, gå.

- De er tilbake i Oslo nå, sier 25-åringen.

- Treffe kjente

Ifølge oslomannen var en viktig årsak til å delta på arrangementet å treffe kjente og knytte kontakter.

- Det er mange av de svenske som er over i Norge ganske ofte, sier han.

De fire mennene som sitter fengslet på Södermalm, i alderen 19 til 25 år, har fått bli bedre kjent under røykepauser i luftegården de siste dagene. Bare den norske kvinnen har måttet gå alene. 25-åringen synes politiet har behandlet dem fint.

- Men jeg forstår ikke hvorfor de holder på oss nå. Antakelig er det vel sånt vi må regne med, sier han. Foran Danspalatset Yesterday i Brottby står en forlatt norskregistrert Mitsubishi og venter på dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!