<strong> TIDLIGE KRØKES:</strong> Men de fleste nordmenn bruker ikke spareknappen på vaskemaskinen. Illustrasjonsfoto: SCANPIX.
TIDLIGE KRØKES: Men de fleste nordmenn bruker ikke spareknappen på vaskemaskinen. Illustrasjonsfoto: SCANPIX. Vis mer

Vi dropper Enøk-knappen

Og vasker halvfulle maskiner med oppvask og tøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Til tross for mye fokus på ENØK, dropper de fleste av oss spareknappen når vi bruker oppvaskmaskin og vaskemaskin.

Sporadisk sparing
Henholdsvis 75 og 90 prosent av alle husholdninger har oppvaskmaskin og vaskemaskin med spareprogram, men de fleste bruker dem kun sporadisk.

Bare rundt 20 prosent bruker alltid spareprogrammet, og ti prosent bruker det aldri, viser en undersøkelse gjort av Infact for hvitevareleverandøren Electrolux.

De har spurt 1046 personer over hele landet om deres strømsparingsvaner.

- Undersøkelsen viser at vi fortsatt har mye å lære når det gjelder miljøvennlige tiltak hjemme. Spareprogrammene bidrar til både reduserte CO2-utslipp og lavere strømregninger, sier administrerende direktør Arne Håkon Burdal i Electrolux Norge.

Vasker halvfulle maskiner
Nordmenn er også dårlige på å fylle maskinene helt opp før vi setter dem på.

70 prosent fyller oppvaskmaskinen helt opp, mens halvparten av landets vaskemaskiner vasker halvfulle.

Kommunikasjonsansvarlig Bård Bjerkaker i Enova, ser gjerne at folk blir flinkere til å bruke spareprogram på oppvask- og vaskemaskiner.

- Det er nok store muligheter for sparing bare der. Vi er også opptatt av at bruk av lys, der har vi avdekt store potensialer. Vi mener at både husholdninger og andre kan spare 20 prosent av strømforbruket og mange tusen kroner i året på å bytte fra glødepærer til sparepærer, sier han.

Gamle vaner
Glødepærer, altså vanlige lyspærer, blir trolig forbudt i EU om ikke lenge, og Enova håper at Norge følger etter.

Årsaken til at nordmenn er heller dårlige på strømsparing tror han ligger i gamle vaner.

- I Norge er det ikke tradisjon for å tenke at det er smart å spare strøm. Vi har hatt god til gang til strøm og til rimelig strøm. Så fort man er i utlandet ser man at strømforbruket er helt annerledes, sier Bjerkaker.

• Hos Grønn hverdag kan du få flere tips til energisparing hjemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer