Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi elsker koreanske biler

Norske bilkjøpere elsker sjokkbillige koreanske biler - like mye som de la sin elsk på japanske billigbiler i 70-årene. Ikke fordi de er spesielle; snarere tvert imot. Men de er store, driftssikre og koster lite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn liker å flotte seg i størst mulig bil. De liker samtidig å bruke minst mulig penger. Selv om 50 000 kroner er gode penger å ta med seg, er mange Korea-biler ikke så billige som du kan få inntrykk av. Sammenlikner du pris i forhold til motorstørrelse og utstyr, er ikke forskjellen fullt så stor.

Vil bli gigant

Hvorfor er Korea-bilene billigere?

Fordi Korea vil bli en bilgigant. Når Korea måtte stenge skipsverft, var det bilindustrien som tok over. Korea har få produsenter. Og ingen utenlandsk produsent får bygge biler i Korea. Markedet for personbiler deles mellom de tre - Hyundai, Kia og Daewoo. Alle er eksportkåte. Alle vil bli blant verdens ti største bilprodusenter. De satser jorda rundt - i Afrika, Sør-Amerika, USA, Russland og Norge.

Mye billigere

Hvor har de lært å bygge biler?

Alt de kan om biler har de lært fra andre. Hyundai samarbeidet med Mitsubishi. Daewoo laget gamle Opel (det gjør de fortsatt). Kia var tett sammen med Mazda/Ford. Alle tre har sparket ut sine partnere.

Hvor mye billigere er Korea-bilene?

De er mye billigere enn biler i samme størrelse fra Europa og Japan. Det viser en undersøkelse Dagbladet har gjort. Bilene som er sammenliknet er stort sett like store.

Dårlig service i utlandet

Det som skiller Korea-bilene i Norge og resten av Europa er følgende: I Norge er det etablerte solide importører og forhandlere som selger bilene. Mazda-importøren selger Hyundai, Ugland-gruppen har Daewoo og importøren av Peugeot, Mercedes og Porsche forhandler Kia.

Skal du med bilen til utlandet kan du ikke regne med service. Det er ytterst få forhandlere i Europa, og delesituasjonen og kunnskapen om bilene er nesten lik null. Går noe i stykker - regn med problemer. De fleste merkene har en eller annen form for forsikring slik at du ikke skal lide.

Men får du innbrudd i din Kia eller Hyundai på den franske Rivieraen om sommeren - regn ikke med at ny frontrute kan skaffes raskt. De samme problemer har de som kjører amerikanske biler.

· Er Korea-biler et godt kjøp?

De kan det være det, avhengig av hvor lenge du har tenkt å beholde bilen. Kvaliteten er god. Men bilene er fortsatt ukjente og neppe drømmen av en bruktbil. Ukjente biler har ofte større verditap enn kjente biler.