- Vi er 6-700 personer i Oslo nå

Og flere kommer i tida framover, ifølge romfolk ved Sognsvann.

VIL JOBBE: Ekteparet Ion (54) og Elena (51) Chiorghe liker seg godt i Norge. Her behandler politiet dem bra,  og folk er generelt snille. - Det er bare vaktene som plager oss. De spytter og skubber oss bort, men vi har det bra i Norge, sier ekteparet, som håper å få seg en jobb.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL JOBBE: Ekteparet Ion (54) og Elena (51) Chiorghe liker seg godt i Norge. Her behandler politiet dem bra, og folk er generelt snille. - Det er bare vaktene som plager oss. De spytter og skubber oss bort, men vi har det bra i Norge, sier ekteparet, som håper å få seg en jobb. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skriver Dagbladet at politiet ikke kan redegjøre for anslaget de selv brukte om antallet tiggere i Oslo i fjor sommer. I juli 2012 mente visepolitimester i Oslo Roger Andresen at det var 2000.  I vår varlset de «en solid øknig» denne sommeren.

Like sør-vest for Sognsvann, bare noen meter fra stien, står 14 blå og gule telt i skråningen. De er innkjøpt for 140 kroner på Biltema, og holder vannet ute, ifølge teltbeboerne.

I en liten uke har dette vært hjemmet til en gruppe romfolk. Deriblant ekteparet Ion og Elena Chiorghe, som kommer fra landsbyen Filiasi, sør i Romania.

- Vi kom først hit i vinter, men dro til slutt hjem fordi vi var gjennomfrosne etter å ha bodd på gata. I mars kom vi tilbake, og vi har det bra. Politiet behandler oss godt. Ikke som i Frankrike, der de er voldelige, sier Ion Chiorghe.

Inntil i fjor har ekteparet og en rekke av de andre romfolkene i samme teltleir tilbragt flere år i Italia. Der fikk de husly og levde bra, ifølge dem sjøl. Men så nådde finanskrisa landet, og en rekke av dem dro nordover, til Norge. Sammen med de fleste andre i teltleiren ved Sognsvann, livnærer de seg på å tigge.

Ekteparet tjener mellom 100 og 200 kroner dagen, og penger hjem til barn og barnebarn hjemme i Romania.

- Barna våre bor hos vår eldste datter. Ved å være her i Norge, håper vi å kunne tjene nok penger til å bygge oss et lite sted å bo i Romania, sier de.

33-årige Catalin Pistruescu kommer til. Han er veldig fornøyd, etter å ha jobbet en hel måned hos en kvinne i Ås,der han hogget tær og laget et gårdstun. Pengene har han sendt hjem til kona og parets tre barn. Nå kan familien leve godt i halvannen måned.

- Vi kommer hit til Norge for å jobbe. Hjemme får vi ikke jobb, siden vi er sigøynere. Vi blir diskriminert, og tvunget til å dra ut for å finne arbeid, sier han.

Mihai Negrea er innom teltleiren. Han jobber som talsmann og tolk for romenere i Oslo. På spørsmål om hvor mange som nå er i hovedstaden, sier han rundt «6-700 personer».

- Og flere vil komme. Nå håper vi at politiet og myndigheter vil gå i dialog med romfolket i Oslo. Vi har løsninger for hvordan vi kan gjøre situasjonen best mulig for alle parter, sier Negrea.