Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi er alle bønder»

På Grønland flerkulturelle eldresenter i Oslo har valgkampen startet. Stem Senterpartiet. Danny Ghazanfar Iqbal vil håve inn innvandrerstemmer - for de er alle bønder i by'n.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- SENTERPARTIET ER

jo kjent som bondepartiet, og jeg er fra en liten landsby i Punjab i Pakistan, forklarer Iqbal, som er på stemmefiske med pizza og cola.

- Hver fjerde nye velger i Oslo har minoritetsbakgrunn. Det fører til at minoritetsgruppene kan påvirke det politiske apparatet om de bare bruker stemmeretten sin. De kan påvirke politikken - helt fram til Frp, sier Akhenaton Deleon, daglig leder ved OMOD (Organisasjon mot offentlig diskriminering).

136000 INNVANDRERE

med ikke-vestlig bakgrunn er stemmeberettiget ved årets valg. Med en stor rød tiger tatovert på høyre arm, vil Danny inn og styre Tigerstaden, med hjelp av sine venner på Grønland flerkulturelle eldresenter. Stemmene fra minoritets- og innvandrerbefolkninga er avgjørende foran årets kommune-og fylkestingsvalg.

Iqbal står riktignok på 15. plass på felleslista til Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne i Oslo, men han har trykt opp fargesterke plakater av seg selv og Sp-leder Åslaug Haga. De henger med få meters mellomrom på Grønland i Oslo der hver tredje innbygger har innvandrerbakgrunn.

- Rettferdig fordeling, en grønn og rein bydel og bedre norskopplæring for innvandrere slik at også de eldre blir integrert, det er mine kampsaker. Og så er det jo fortsatt slik at folk med muslimske navn har problemer med å få jobb og bolig, sier Danny Ghazanfar Iqbal.

- Hvilke landbruksinteresser skal du ta vare på i Oslo, da?

- Godt spørsmål, en grønn bydel vil jeg ha. Oslo kommune må ikke gi blaffen i reinhold bare fordi det er mange innvandrere der.

- INNVANDRERNE HAR HATT

en tendens til venstredreining og til å stemme på dem som likner på seg selv. De kumulerer innvandrere på listene. Politikerne med innvandrerbakgrunn mobiliserer til valg, sier statsviter Frode Berglund ved Institutt for samfunnsforskning (ISF).

Danny serverer cola og pizza til de eldre mennene på eldresenteret - og forklarer hvordan de kan kumulere ham inn.

- Vi stemmer på Danny, det er klart! Vi kjenner ham, han snakker vårt språk og har respekt for gamle menn, sier den pensjonerte sporveisarbeideren Mohammad Bashir, som har vært i Norge siden begynnelsen av 70-tallet.

- Skal dere alle stemme på Danny?

- Ja, inshallah!

- Men hvorfor Senterpartiet?

- Fordi vi er alle bønder fra Punjab, et av verdens beste jordbruksområder, sier Bashir stolt til megetsigende nikk fra kompisene rundt bordet.

- Ingen partier har hatt klar linje for oss, derfor stemmer vi på en som kan representere oss, ikke seg selv.

MENNENE RUNDT

bordet er opptatt av industriens kår, ikke kuas kår i Norge, og de er opptatt av barna sine.

- Ungene våre har gode utdannelser, men de får ikke jobb og må bo hjemme. Nå har de fleste innvandrerne kunnskap, vi forstår hva som skjer rundt oss.

Senterpartiet har ikke en eneste representant i Oslo bystyre siden 1995, det bekymrer ikke Danny.

- Jeg er 90 prosent sikker på at jeg kommer inn. Nå skal jeg gå på hjemmebesøk.

- STEM PÅ MEG: Innvandrernes stemmer kommer til å bli avgjørende foran høstens valg. Det har Danny Ghazanfar Iqbal tatt konsekvensen av, han har trykt opp sine egne valgplakater - for Senterpartiet, midt i Oslo.
PIZZA OG VALGKAMP: Danny Ghazanfar Iqbal (t.v.) fisker stemmer på Grønland flerkulturelle eldresenter i Oslo.