- Vi er alle europeere, og dere må få en rakett i baken

Jan Egeland mener Erna Solberg må ta et større ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, sier det er feil at hele Europa nå oversvømmes av flyktninger.

Under mandagens livesnding fra Valgboden til DBTV, delte Egeland sine synspunkt på flyktningkatastrofen og den politiske debatten som foregår.

- Inntil nå i sommer har alle land gjort for lite, for sent. Flere tusen hadde druknet før vi sendte mannskap og redningsskip til Middelhavet. La oss nå håpe det snur. Denne sommeren har gjort at folk flest, også regjeringer har innsett at vi må gjøre mer, sa Egeland under sendingen.

- Krisen har kommet til oss Selv om Egeland er glad for at innsatsen har økt, mener han det fortsatt gjøres for lite blant politikerne.

- Det som har skjedd er at krisen har kommet til oss. Nå ser folk at dette er folk, akkurat som oss. Vi har vært for dårlige til å fortelle at slik har det vært i fire år. Men nå har dramaet flyttet seg fra Syria, Libanon og Jordan og til Europa, sier Egeland.

Nå håper han at kommuner, innbyggere og næringsliv vil ta godt imot de som nå kommer til Norge.

- Hvis landene ga som Norge, og tok imot flyktninger som Sverige, så hadde vi løst denne krisen, mener Egeland, og legger til at Norge har tatt imot for få flyktninger.

- En rakett i baken Egeland skulle også ønske statsminister Erna Solberg ville komme med et klart budskap til resten av Europa:

- Hun burde si at «Vi er alle Europeere og dere må få en rakett i baken.» Norge gir mer per innbygger enn noen andre land. Det er helt elendig hva de Øst-Europeiske landene stiller opp med. Nå må vi ta et felles europeisk løft. Selvsagt kan vi gjøre mer, konstaterer han.

Frp-politiker Carl I. Hagen satte sinnene i kok etter å ha publisert et innlegg på sin Facebook-vegg seint lørdag. I innlegget skriver Hagen blant annet at «såkalte flyktninger ikke er forfulgt men kun streber etter en bedre situasjon med betalte velferdsgoder betalt av den befolkning som er i mottagerlandene.»

Jan Egeland understreker at han er hjelpearbeider, ikke politiker, men reagerer likevel krasst på uttsagnet til Hagen.

- Carl I. Hagen, må som pensjonist få lov til å skrive hva han vil på Facebook, men han er fullstendig i utakt med det norske folk. Han står ikke for norske verdier. De som i dag stiller opp og samler inn millioner, bidrar til å integrere asylsøkere som kommer, de som jobber dag og natt som hjelpearbeidere; de representerer det beste ved Norge og våre verdier, sier han til Dagbladet etter sending.

- Vi har ikke fått fram alvoret Generalsekretæren i Flyktninghjelpen sier det ikke bare er politikerne som har gjort for lite.

- Jeg tar selvkritikk på vegne av oss hjelpearbeidere. Jeg føler at jeg og mine ikke har klart å få fram alvoret i situasjonen. Det var ingen tvil om at det var så mange millioner menneskeliv som var på spill, at responsen var alt for liten. Jeg så gang på gang at det var alt for lite, for sent, sier Egeland.

Nå jubler han imidlertid over at situasjonen er snudd på hodet.

- Vi har sett større framgang de siste fire ukene, enn de siste fire årene. Nå er jeg optimistisk, derfor får de som nå er sure bare bli sittende på sidelinjen. Min oppmerksomhet rettes mot alle de som vil hjelpe, understreker han.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.

- Vi er alle europeere, og dere må få en rakett i baken