- Vi er alle fanger, vi er låst inne som dyr

Sylvi Listhaug besøkte tirsdag flyktningmottaket Moria på Lesvos. Mottaket er delfinansiert av Norge, og får sterk kritikk for å bryte menneskerettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LESVOS (Dagbladet): - Vi er alle fanger, vi er låst inne som dyr, sier Obaid (23) til Dagbladet.

Sammen med sin mor Makai (49) flyktet han fra Afghanistan, via Tyrkia til Hellas. Han har vært i det lukkede flyktningmottaket Moria i 20 dager. Den overfylte leiren på øya Lesvos består i dag av 3108 flyktninger, og er omringet av flere meter høye gjerder med piggtråd.

Sola står høyt på himmelen når innvandringsminister Sylvi Listhaug blir sluppet inn portene. Mange av flyktningene Dagbladet møter er slitne og frustrerte. De vil slippe ut av leiren og begi seg videre på ferden mot Nord-Europa.

Obaid er en av dem. Han har klart å søke asyl i Hellas, men har ikke fått svar. Han er misfornøyd med informasjonen han har fått og forholdene i leiren. Sammen med familien sover Obaid i telt mellom bygningene, og nå frykter han å bli sendt tilbake til Tyrkia som en del av returavtalen mellom EU og Tyrkia.

BAK LÅS OG SLÅ: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte tirsdag Lesvos og flyktningleieren Moria. De 16-17 år gamle guttene i den delen av Moria-leiren som er forbeholdt mindreårige flyktninger, fortalte at de har vært innesperret i opp til tre måneder. Den overfylte leiren er delvis støttet av norske midler. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BAK LÅS OG SLÅ: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte tirsdag Lesvos og flyktningleieren Moria. De 16-17 år gamle guttene i den delen av Moria-leiren som er forbeholdt mindreårige flyktninger, fortalte at de har vært innesperret i opp til tre måneder. Den overfylte leiren er delvis støttet av norske midler. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det samme gjør mindreårige Mustafa (17) fra Pakistan.

- Vi får ikke lov til å forlate leiren. Vi kjeder oss, sier han, omringet av sine venner som har samme skjebne og som ber om hjelp.

Mustafa har vært innelåst i leiren i 18 dager. Men Dagbladet får opplyst at flere av de enslige mindreårige asylsøkerne har oppholdt seg i leiren i over 40 dager, noe som er i strid med lovverket ifølge Flyktninghjelpen. Mange av barna Dagbladet møter er frustrert over gjerdene, og savner friheten til å leke.

- Tøft og vanskelig Innvandringsminister Sylvi Listhaug møtte også Mustafa og mange andre barn tirsdag.

- Det er selvfølgelig tøft og vanskelig å møte barn som lever et helt annet liv enn barn i Norge gjør, og de opplever mye vondt. Forholdene er vanskelige for dem som er her, og de lever i en uavklart situasjon. Når det gjelder de som skal ha vært her i over 40 dager, så er det veldig lenge. Så er det greske myndigheter som må svare på det, men vi bidrar økonomisk til deler av driften av Moria, sier Listhaug til Dagbladet etter å ha møtt barna.

- VI ER SOM DYR: Obaid (23) og moren Makai (49) oppholder seg i flyktningemottaket Moria, og er ikke fornøyd med forholdene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- VI ER SOM DYR: Obaid (23) og moren Makai (49) oppholder seg i flyktningemottaket Moria, og er ikke fornøyd med forholdene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Etter besøket annonserte Listhaug at Norge skal bevilge 30 millioner til Hellas fra sine humanitære midler over statsbudsjett.

15 av disse millionene skal gå til høykommissæren for flyktninger sitt arbeid med å registrere flyktningene, mens fem millioner skal gå til Kirkens Nødhjelp og deres arbeid med å bedre sanitærforholdene og sikre rent drikkevann.

Sterk kritikk Lesvos er det første stoppestedet for en stor andel av flyktningene som ønsket å ta seg fra Tyrkia via Hellas, og videre nordover i Europa.

Mange kommer først til Kara Tepe-området øst på øya, før de sendes videre til Moria hvor de registreres med fingeravtrykk av personell fra både politiet, gresk forsvar, frontex eller Europol.

Etter registreringa blir de plassert i et lukket mottak - og mottaket på Moria har mottatt sterk kritikk fra internasjonale organisasjoner som Amnesty International, som nylig var på besøk.

- TØFT: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fikk et krevende møte med barna i flyktningmottaket Moria tirsdag.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- TØFT: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fikk et krevende møte med barna i flyktningmottaket Moria tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

På sine befaringer i februar og mars fant Amnesty at majoriteten av flyktningene ble registrert uten å bli gitt informasjon om asylrettigheter og mulighet for omplassering. I dag får Dagbladet opplyst av gresk politi at flertallet av flyktningene på Moria har søkt om asyl.

- Moria er ikke et ordinært mottak, det er et lukket mottak som minner direkte om et fengsel. Mennesker er sperret inne under streng kontroll av gresk politi og militære, sier Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty Interntaional.

- Når flyktningene ikke får info om sine rettigheter, eller har reell tilgang til asylsystemet, har man i praksis fratatt dem retten til å søke asyl og å få beskyttelse. Det er i strid med Verdenserklæringens artikkel 14 og et brudd på deres grunnlegende menneskerett. Og i Moria-leiren lever flyktningene under uverdige forhold, fortsetter hun. 

Må stille krav Ekeløve-Slydal mener Norge nå enten må stille krav bak finansieringen av mottaket, eller trekke støtten.

- Norge er med på å finansiere driften av leiren, og bidrar dermed til å legge til rette for brudd på menneskerettighetene. Mennesker i leiren er fratatt sin rett til å søke asyl, og lever under uverdige og umenneskelige forhold. Dette kan ikke Norge være med på, det er uakseptabelt å finansiere og legitimere de forholdene som flyktningene lever under, sier hun.

- KREVENDE: Vidar Støwer fra Flyktninghjelpen jobber med de mindreårige asylsøkerne i Moria. Han sier at alle parter gjør sitt beste for å hjelpe barna, men at det er en krevende situasjon. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- KREVENDE: Vidar Støwer fra Flyktninghjelpen jobber med de mindreårige asylsøkerne i Moria. Han sier at alle parter gjør sitt beste for å hjelpe barna, men at det er en krevende situasjon. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Listhaug har gitt klar beskjed til greske myndigheter om å realisere 250 000 euro som Norge har bevilget til mottaket for mindreårige asylsøkere, men har ikke planer om å true med å trekke tilbake pengestøtte.

- Å trekke støtten vil bidra til at forholdene blir verre, og det vil ikke norske myndigheter bidra til. Vi vil bidra med det vi kan for å gjøre situasjonen bedre, og vil jobbe for å få på plass oppussingen her raskere.

Vidar Støwer fra Flyktninghjelpen jobber med de mindreårige asylsøkerne i Moria. Han sier at alle parter gjør sitt beste for å hjelpe barna, men at det er en krevende situasjon.

- Jeg syns det er lenge å være her i fire-fem timer, da kan man tenke seg hvor krevende det er å bo her over lengre tid. Mange av barna har det vanskelig, og det er særlig om kvelden at frustrasjonen kommer til syne. Da forekommer det både stjeling og slåsskamper, sier han til Dagbladet. 

Endrer ikke politikk Listhaug har flere ganger i løpet av besøket i Hellas understreket viktigheten av å tenke langsiktig og videreføre den strenge asylpolitikken i Norge. Ekeløve-Slydal mener Listhaug bør endre kurs etter at ministeren har sett forholdene med egne øyne.

SPRENGT KAPASITET: Den overfylte leiren på øya Lesvos består i dag av 3108 flyktninger, og er omringet av flere meter høye gjerder med piggtråd.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SPRENGT KAPASITET: Den overfylte leiren på øya Lesvos består i dag av 3108 flyktninger, og er omringet av flere meter høye gjerder med piggtråd. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Hellas står i enorme utfordringer, har gjort det i lang tid, og har bedt Europa om å ta i mot flere flyktninger. Basert på de erfaringene Listhaug nå har gjort seg i Hellas, så kan hun ikke lenger si at målet til regjeringen er å ha den strengeste flyktningpolitikken i Europa. Vi bør ha en politikk der målet er å sikre rettighetene til mennesker på flukt og å dele ansvaret for å ta i mot flyktningene som nå befinner seg i Hellas og Tyrkia.

Men Listhaug har ingen planer om å åpne opp for flere flyktninger enn det Norge gjør i dag.

- Vi skal ta imot 1500 mennesker over to år fra Hellas og Italia, i tillegg til at vi skal gjenbosette 3000. Så Norge gjør mye, og det skjer på toppen av at vi hadde rekordstor ankomst i fjor på 30 000. Vi har enda en stor jobb å gjøre med å behandle alle asylsøknadene. Det er heller ikke bare å ta imot, disse menneskene skal også integreres, sier hun. 

VIL IKKE ENDRE POLITIKK: Sylvi Listhaug står fast på at norsk asylpolitikk står ved lag etter å ha besøkt flyktningmottakene på Lesvos tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VIL IKKE ENDRE POLITIKK: Sylvi Listhaug står fast på at norsk asylpolitikk står ved lag etter å ha besøkt flyktningmottakene på Lesvos tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer