Vi er alle nordmenn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Obamas valgseier skyldes bl.a. at han henvendte seg til det amerikanske folk med følgende: «Vi er en nasjon – vi er ikke hvite amerikanere, vi er ikke svarte amerikanere, vi er ikke lationo-amerikanere – vi er amerikanere – vi er en nasjon«.

Tenk om den norske politiske debatten kunne ha samme utgangspunkt. Debatten om å diagnostisere oss som nordmenn er både ekskluderende, stigmatiserende og fordummende. Begrepet som mennesker med minoritetsbakgrunn, innvandrere, flyktninger, asylsøkere, nye landsmenn er mer stigmatiserende enn vi tror. Norge elsker å framstå som et av verdens mest velutviklede demokratiske velferdssamfunn – likevel klarer vi ikke å kunne finne en felles betegnelse på oss som bor sammen i dette landet, uavhengig av kulturell, etnisk eller språklig bakgrunn.

Norsk politisk debatt bør lære av USA og USAs nye president – vi er en nasjon, vi er ett folk. Norges utfordring for vår framtid ligger nettopp i hvordan vi mestrer respekten for hverandre som individer og som nordmenn – hver enkelt av oss må starte nå – gjør vi det ikke, vil vi om 10-20 eller 30 år se et enda mer segregert og konfliktfylt samfunn.