Vi er alle nordmenn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

President Obamas valgseier skyldes bl.a. at han henvendte seg til det amerikanske folk med følgende: «Vi er en nasjon – vi er ikke hvite amerikanere, vi er ikke svarte amerikanere, vi er ikke lationo-amerikanere – vi er amerikanere – vi er en nasjon«.

Tenk om den norske politiske debatten kunne ha samme utgangspunkt. Debatten om å diagnostisere oss som nordmenn er både ekskluderende, stigmatiserende og fordummende. Begrepet som mennesker med minoritetsbakgrunn, innvandrere, flyktninger, asylsøkere, nye landsmenn er mer stigmatiserende enn vi tror. Norge elsker å framstå som et av verdens mest velutviklede demokratiske velferdssamfunn – likevel klarer vi ikke å kunne finne en felles betegnelse på oss som bor sammen i dette landet, uavhengig av kulturell, etnisk eller språklig bakgrunn.

Norsk politisk debatt bør lære av USA og USAs nye president – vi er en nasjon, vi er ett folk. Norges utfordring for vår framtid ligger nettopp i hvordan vi mestrer respekten for hverandre som individer og som nordmenn – hver enkelt av oss må starte nå – gjør vi det ikke, vil vi om 10-20 eller 30 år se et enda mer segregert og konfliktfylt samfunn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer