- Vi er alle solister

Vil du gjøre suksess? Ikke syng Frank Sinatras «My Way».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET SVENSKE RADARPARET

Jonas Ridderstråle og Kjell A. Nordström rir igjen. Få år etter kjempesuksessen «Funky Business» gir de to ultramoderne, ultraurbane, glattbarberte og svartkledde, markedsliberale økonomene ut ei ny bok, «Karaokekapitalismen». Her fraråder de menneskeheten å satse for mye på karaoke. Sats heller på «Your own way» framfor å synge Frank Sinatras «My Way» atskillig dårligere enn originalen.

Den som vil ha suksess, eller overleve, må finne på noe nytt, sette spor, være den som blir imitert, ikke den som imiterer.

«KARAOKEKAPITALISMEN»

er en usminket, nådeløs beskrivelse av nåtidas kapitalistiske samfunn. Men også en oppskrift på hvordan man skal overleve i en samtidsjungel med stadig hurtigere puls. Forfatterne tar ingen hensyn til hvilke verdier leserne måtte ha og strør flittig om seg med spissformuleringer - egne og andres - ut over de 300 sidene: «Benchmarking fører deg aldri lenger enn til midt på treet.» «Arbeidersangene har stilnet. Markedet dominerer scenen. Vi er alle solister.» «Kirkene står tomme. Kjøpesentrene er fulle.» «Homser og bohemer skaper økonomisk vekst. Fjerner du disse gruppene, stanser veksten brått.»«Det er ikke lenger noe edelt ved fattigdommen. Grådighet er ingen dyd, men den ser ut til å virke.» «Effektivitet og empati utgjør nødvendigvis ikke noe lykkelig par.» «Tidligere var normer som hud. I dag er de mer som skjorter.» «I dag står det normale ved randen av utryddelse.» «Et samfunn som er basert på naturens lover snarere enn på velferdsprinsippet er nødvendigvis et vanskelig sted å overleve.» «Enten bidrar du med input eller så blir du output.» «For enkeltpersoner er den eneste holdbare strategien å være en knapp ressurs.»

MEN ER DETTE

pessimisme, optimisme eller kynisme? Før Kjell Nordström rekker å svare på Dagbladets spørsmål, må han sjekke en sms fra kona som er hjemme med sjuke barn.

Straks virker hans verden mindre skremmende enn innholdet i boka.

- Jeg er opprinnelig finsk. Det var også den berømte filosofen Georg Henrik von Wright som nylig døde 87 år gammel. Han skrev mange, interessante bøker. Alle hadde samme konklusjon: Det går til helvete.

- Selv om jeg er en stor beundrer av von Wright, har jeg stikk motsatt konklusjon. Det har aldri sett bedre ut for flere mennesker på kloden enn nå.

- Jeg er født i 1958 og husker det meste fra jeg var 12 år i 1970. Var Sverige i 1970 et bedre samfunn enn i 2004? Med borgerlige konvensjoner som tvang kjærlighetsløse ektepar til å holde sammen. Med en dobbeltmoral som tvang gravide til Polen om de måtte ta abort. Med den truende diktaturstaten Sovjet som nærmeste nabo. Var det bedre?

NORDSTRÖM ER IKKE REDD

for at oppløsningen av institusjoner som kjernefamilien, kirken og staten vil smuldre opp samfunnet og etterlate oss i en jungel, uten empati og solidaritet.

- Faktisk ligger Norge og Sverige foran andre land i skilsmissestatistikken. Konservative politikere tror dette fører galt av sted. Det tror ikke jeg. Folk sitter ikke huløyde og alene i sine leiligheter selv om de ikke lever i ekteskap og går på partimøter. De finner andre møteplasser og nye omgangsformer.

- Tror du det er mulig å bevare velferdssamfunnet i en økonomi som bygger på at enhver er sin egen lykkes smed, og at den sterkeste overlever?

- Ja. Det sosialdemokratiske etterkrigssamfunnet fjernet det personlige ansvar. Individualismen - som er tidas isme - fører til mer personlig ansvar. Det gir verdiskapning, som også skaper forutsetninger for bedre velferd.

- Er fagforeninger bare en bremsekloss i deres øyne?

- Arbeidsmarkedet kan ikke være uregulert, like lite som økonomien. Men fagforeningene er ikke helt tilpasset vår tid. De opererer på nasjonalt og lokalt nivå, mens økonomien og de store selskapene er internasjonale. Dessuten er vi i ferd med å fjerne den gamle motsetningen mellom arbeid og kapital, fordi folk i stadig flere bedrifter er både ansatte og medeiere. Noen steder må folk permittere seg selv for å redde verdien av sine aksjer!

- Markedsøkonomien oppnår dermed noen av de sosialistiske utopiene, men det skjer på en annen måte enn Marx forestilte seg.

IKKE SÅ VERST: Økonomene Kjell A. Nordström (t.v.) og Jonas Ridderstråle gir i boka «Karaokekapitalismen» en usminket og nådeløs beskrivelse av nåtidas kapitalistiske samfunn. Men: - Det går ikke til helvete, konkluderer radarparet.