«Vi er Amerika!»

- Jeg er kanskje ung, men jeg vet at dette er historisk, sier Jenikwa (18) til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


WASHINGTON DC (Dagbladet.no): I går kunne verken økonomisk krise, arbeidsledighet eller to kriger legge en demper på det som er opptakten til den historiske innsettelsen av USAs første afroamerikanske president.

Bruce Springsteen, Garth Brooks, Bono og Beyoncé - alle var de med på den stjernespekkede innsettelseskonserten i Washington DC.

Det samme var de drøye 300 000 andre som hadde tatt turen til Lincoln Memorial to dager før Barack Obama tas i ed.

- Seieren vår
Det ble noen tårer - som det gjerne blir når Obama taler. Men i går var det mest gledesutbrudd, sang og dans under «We are one»-arrangementet.

De frammøtte, mange av dem langveisfra, sang med da Bruce Springsteens versjon av «This Land is Your Land» runget utover høytaleranlegget.

«Vi er Amerika», sang Springsteen, og DC-jentene Jenikwa Henry (18) og venninnene Jasmin (17) og Tayigr (18) førte an i det de kalte en seiersdans.

- Vi er her for å feire seieren vår, sa Jenkiwa til Dagbladet.no, og fikk selskap av en gjeng marinekadetter som kom løpende til for å være med på dansen.

 
- Det er så fint å være her. Denne byen er så fattig og det er så mye elendighet, men i kveld har alle kommet sammen - alle statene har kommet sammen her i DC, sa en glad og lykkelig Jenikwa, mens pressefotografene flokket seg rundt henne.

- Jeg er kanskje ung, men jeg vet at dette er historisk, sa hun til Dagbladet.no.

Vil dele med barn og barnebarn
Cyndy Martinez (60) var blant dem som hadde reist langt for å være med på begivenhetene. Hun hadde tatt turen fra solskinnsstaten Florida til Washington med temperaturer på rundt null grader.

I går stod hun innhyllet i et pledd og fulgte med på at den ene kjendisen etter den andre inntok scena.

- Denne turen ble bestemt samme dag som Obama vant valget, og jeg tok med meg barnebarnet mitt Rachel, fordi jeg ville at hun skulle få oppleve dette, sa Martinez.

Like bortenfor stod Liz Meitl (33) med datteren Gabby (15 måneder) i en bæremeisel. De hadde reist fra Kansas City for å være med på den tre dager lange festen i Washington.

- Jeg elsker å være her. For meg er dette ett av de største øyeblikkene i mitt liv. Og jeg vil så gjerne fortelle datteren min når hun blir stor at hun var med på den historiske begivenheten, sa Liz.

Konserten ble avholdt på samme historiske grunn der borgerrettighets-forkjemperen Martin Luther King Jr. avsluttet marsjen mot Washington med sin legendariske «I have a dream»-tale i 1963.

  - Alt er mulig
USAs påtroppende president, Barack Obama, var naturligvis også tilstede på konserten, sammen med kona Michelle og døtrene Malia og Sasha. Obama holdt en kort tale der han manet til optimisme og håp i en tid der USA kjemper i motbakke.

- Alt er mulig i Amerika, lovet han.

- I løpet av historiens gang er det bare en håndfull generasjoner som blir konfrontert med utfordringer så alvorlige som de vi står overfor nå. Men på tross av de enorme utfordringene vi har foran oss, står jeg her i dag, mer overbevist enn noen gang om at USA vil overkomme disse utfordringene og leve videre, og at drømmen som våre forfedre hadde vil fortsette å leve i vår tid, sa Obama.

Han måtte tåle å se seg parodiert av skuespilleren og komikeren Jamie Foxx, som imiterte Obamas tale fra valgnatta i Chicago.

I tillegg til Foxx, kom også Hollywood-stjerner som Denzel Washington, Tom Hanks og Jack Black med hyllester til USAs tidligere presidenter.

Forsmak på tirsdagen
Publikumsoppmøtet på konserten var langt lavere enn det som var tippet på foran. De fleste hadde regnet med at en halv million skulle finne veien til Lincoln Memorial for å se stjernene opptre.

Om lag en halvtime før konserten begynte besluttet politiet å stenge inngangen til selve konsertområdet, av hensyn til sikkerheten.

Gårsdagen hyllestkonsert var bare forsmaken på det som er ventet tirsdag. Mens CNN anslår at så mange som to millioner er ventet til byen, er det andre som er mer forsiktige og anslår noen hundretusener.

EN DEL AV HISTORIEN: Liz Meitl (33) sammen med datteren Gabby, som hun gjerne ville skulle oppleve festen i Washington. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
EN DEL AV HISTORIEN: Liz Meitl (33) sammen med datteren Gabby, som hun gjerne ville skulle oppleve festen i Washington. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer
TIL VÆRS: Kitty Barksdale strakk armene i været og jublet under hyllestkonserten midt i hjertet av Washington.
TIL VÆRS: Kitty Barksdale strakk armene i været og jublet under hyllestkonserten midt i hjertet av Washington. Vis mer
GAMLE SOM UNGE: Leola Grace fra Bronx, New York, ble også med på dansen. Foto: SVEINUNG UDD YSTAD
GAMLE SOM UNGE: Leola Grace fra Bronx, New York, ble også med på dansen. Foto: SVEINUNG UDD YSTAD Vis mer
TÅRER FOR OBAMA: Amy Pond (47) felte noen gledestårer og støttet seg til ektemannen, da Obama talte. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
TÅRER FOR OBAMA: Amy Pond (47) felte noen gledestårer og støttet seg til ektemannen, da Obama talte. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer
HELT TEXAS: Iris Allen fra Houston, Texas, da Beyoncé sang avslutningssangen. Foto: SVEINUNG UDD YSTAD
HELT TEXAS: Iris Allen fra Houston, Texas, da Beyoncé sang avslutningssangen. Foto: SVEINUNG UDD YSTAD Vis mer
STERJNER: Beyonce var en av mange, mange stjerner som stilte opp på arrangementet. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX
STERJNER: Beyonce var en av mange, mange stjerner som stilte opp på arrangementet. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX Vis mer
BYE, BYE: Garth Brooks opptrådte med Bye, bye American Pie. Foto: REUTERS/Molly Riley/SCANPIX
BYE, BYE: Garth Brooks opptrådte med Bye, bye American Pie. Foto: REUTERS/Molly Riley/SCANPIX Vis mer