Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er annenrangs

BERLIN (Dagbladet): Milan Nadollek (17) har serbisk mor og tysk far. Selv om han har vært tysk statsborger i hele sitt liv, blir Milan med sitt mørke utseende alltid behandlet som innvandrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det samme gjelder hans venninne Lubinka Gollnov (18), også hun med blandet serbisk-tysk bakgrunn. Sammen har de to uker gamle Antonio.

- Jeg merker at politiet går stadig hardere på og kontrollerer oss for identitetspapirer. Jeg føler meg trakassert, sier Milan til Dagbladet.
Tyrkiske Ahmed Antep (39) har bodd i Berlin siden han var ti år gammel. Med kristeligdemokratenes kampanje mot innføring av dobbelt statsborgerskap, føler han at klimaet for innvandrere stadig blir hardere.

- Uansett hvor lenge jeg lever og arbeider her, for tyskere vil jeg alltid forbli en fremmed, en svartskalle.

- Gal retning

- Det går i gal retning. Paroler som var forbeholdt nynazister, er blitt vanlige. Utviklingen er skremmende, sier Ahmed, som kommer fra en liten by ikke langt fra den syriske grensa.

Han frykter konsekvensene av helgas delstatsvalg i Hessen, der kristeligdemokratene (CDU) vant et brak'valg etter en mobilisering mot den rødgrønne tyske regjeringens innføring av dobbelt statsborgerskap for innvandrere.
En endring av den 85 år gamle tyske loven om statsborgerskap, som bygger på blodets bånd og ikke på fødested, har vært en fanesak for både sosialdemokratene (SPD) og miljøpartiet De grønne.

Kristeligdemokratene har brukt den følelsesladde debatten om endringen av retten til å bli tysk statsborger som en kampsak for å komme på offensiven igjen etter at partiet mistet regjeringsmakta i september i fjor.

Vakler

Etter valgnederlaget i Hessen og CDUs over én million underskrifter mot lovendringen, vakler SPD-lederne. I går forsikret innenriksminister Otto Schily at regjeringen vil holde fast på lovendringen, mens SPD-formann Oskar Lafontaine vil søke kompromiss med kristeligdemokratene.

- SPD kan ikke føre en politikk som er imot folkets vilje, sier Dieter Wiefelspütz, som er SPDs innenrikspolitiske talsmann i Forbundsdagen.

- Tilbakeslag

- Jeg er redd for at vi i stedet for en lovendring til det bedre, vil oppleve et tilbakeslag og en ytterligere isolering mellom tyskere og innvandrere, sier Ahmed Antep.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media