- ANSVARLIG: Harald Tom Nesvik (FrP) står på kritikken om at Ap er utydelige i sin asylpolitikk, selv om også regjeringspartiene nå tar høyde for at noen av Sylvi Listhaugs forslag nå kan endres eller bli fjernet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- ANSVARLIG: Harald Tom Nesvik (FrP) står på kritikken om at Ap er utydelige i sin asylpolitikk, selv om også regjeringspartiene nå tar høyde for at noen av Sylvi Listhaugs forslag nå kan endres eller bli fjernet. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Vi er ansvarlige som lytter til innspill

Men Frp unngår å svare på hvorfor Ap «vingler», mens Frp er «ansvarlige» .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Forslagene er ennå ikke kommet til Stortinget, og høringsrunden skal selvsagt være reell. Nå må regjeringen få tid til å gå gjennom innspillene. At man lytter til innspill er ikke å vingle, det er å drive ansvarlig politikk, skriver parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i en epost til Dagbladet.

I lengre tid har ulike representanter fra regjeringspartiene Høyre og Frp brukt mye tid på å stemple Ap-leder Jonas Gahr Støre som «vinglete» og «utydelig», spesielt når det gjelder asylpolitikken.

- Vil komme endringer Men etter gårsdagens asyloppgjør i Stortinget var det flere som bet seg merke i at heller ikke regjeringspartiene er konsekvente i hvordan de forholder seg til regjeringens innstrammingsforslag som ble sendt ut på høring i romjulen.

- Det arbeidet som har vært gjort på endringer, har vært gjort med rekordhurtig fart på et veldig stort og komplisert felt, så det kan være områder i høringsutkastet som bør vurderes på en annen måte etter de høringsinnspillene som har kommet, sa Erna Solberg i Stortingets spørretime.

Hun utdypet overfor pressen etterpå:

- Vi jobbet på spreng med disse forslagene, og det vil skje endringer i neste runde fordi det vil være tilfeller hvor noen av forslagene slår hverandre litt i hjel, sa Solberg.

- Stiller andre krav Trond Giske reagerer sterkt på at regjeringspartiene krever full støtte fra Ap, mens de samtidig forbeholder seg retten til å avvente høringssvarene.

- Det viser at det politiske spiller har vært viktigere for Høyre og Frp enn det å finne gode løsninger for Norge. De stiller andre krav til oss enn til seg selv. Jeg sa i romjula at vi støtter hovedlinjene, men det betyr ikke at vi støtter alle enkeltforslagene. Da ble vi kraftig angrepet, men nå sier også Høyre og Frp at de må lytte til høringsutspillene. Er det bare uansvarlig når Ap sier det, eller også når regjeringspartiene gjør det, sa Giske til Dagbladet torsdag formiddag.

Dette er kritikk Nesvik mener bommer fullstendig.

-Jeg forventer at alle står ved inngåtte avtaler. Det eneste ansvarlige i situasjonen landet står i er å gjennomføre innstramminger. At Arbeiderpartiet beskylder oss for å vingle faller på sin egen urimelighet. FrP har i alle år stått for en streng innvandringspolitikk, og vi vil fortsette å jobbe for å få på plass helt nødvendige innstramminger, skriver Nesvik.

- Frustererende Dagbladet sender følgende oppfølgingsspørsmål på epost:

- Du sier at det ikke er vingling å lytte til høringsutspill. Ap tok også høyde for grundigere behandling av forslagene i romjula. Hva er da grunnen til at Ap vingler og ikke dere?

- Det er ikke bare vi som har lagt merke til at Arbeiderpartiet vingler. I november uttalte Helga Pedersen at folk måtte sendes raskt ut, og tok til orde for direktefly mellom Finnmark og Kabul. I januar snudde hun på hælen og sa at vi måtte vente med utsendelser. I romjulen var responsen fra Giske at forslagene var helt i tråd med forliket. I ettertid har flere Ap-politikere stilt spørsmål om partiet faktisk kan stå inne for asylforliket. Når vi spør Arbeiderpartiet om hva de egentlig mener, får vi ikke noe svar. Det er frustrerende å forholde seg til, skriver  Nesvik, uten å svare direkte på spørsmålet.