Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anne-Elisabeth Hagen

- Vi er avhengig av et gjennombrudd

Riksadvokaten ble overrasket over politiets ambisjon om å løse Hagen-saken i løpet av 2019. Politisjef innrømmer at de ikke vet om de lykkes.

FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Hagen har snart vært forsvunnet i ett år. Politiet sier de trenger et gjennombrudd for å løse saken, men håper å klare det innen året er omme. Foto: Privat / NTB scanpix
FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Hagen har snart vært forsvunnet i ett år. Politiet sier de trenger et gjennombrudd for å løse saken, men håper å klare det innen året er omme. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

Neste fredag skal politiet og statsadvokaten inn i et møte med avtroppende riksadvokat Tor-Aksel Busch.

LØRENSKOG-FORSVINNINGEN: Politet ber om tips etter funn av skoavtrykk ved boligen der Anne Elisabeth Hagen forsvant. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Bare dager før Norges lengstsittende riksadvokat går av, skal han få en orientering om en av norgeshistoriens mest oppsiktsvekkende krimsaker: Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

Vil løse innen året

LEDER: Tommy Brøske leder Øst politidistrikts etterforskning av Hagen-saken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LEDER: Tommy Brøske leder Øst politidistrikts etterforskning av Hagen-saken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

På Buschs siste arbeidsdag, 31. oktober, er det nøyaktig ett år siden hun forsvant fra milliardærparet Hagens hjem på Lørenskog. Fortsatt er ingen siktet i saken, og det har ennå ikke kommet et livstegn fra den savnede 69-åringen.

Politiets hovedteori er at hun ble drept, og at gjerningspersonene fingerte en kidnapping for å dekke over drapet. Etterforskningen av saken pågår fortsatt for fullt og politiet har en rekke spesifikke etterforskningskritt de foretar seg.

- Vi har ambisjoner om å løse den så fort som mulig. Vi jobber etter en plan som stadig blir revidert. Vi har en plan for å utføre relevante oppgaver som kan bidra til en løsning. I det perspektivet har vi en ambisjon om å få løst saken før årsskiftet. Vi får se om det lykkes, sier etterforskningsleder Tommy Brøske til Dagbladet.

- Avhengig av gjennombrudd

- Det er ikke sånn at det er slutt ved nyttår. En etterforskning styres først og fremst av oppgaver. Vi er absolutt ikke der at vi kan avslutte saken, men vi har en ambisjon om å løse den før jul, sier Brøske.

- Har dere tro på det?

- Vi holder på med det vi mener er relevante oppgaver vi mener kan bidra til en løsning, enten enkeltstående eller sammenstilt med annen informasjon. Vi er avhengig av et slags gjennombrudd. Når det kommer, er det egentlig ingen som vet, sier han.

OVERRASKET: Lederen for landets øverste påtalemyndighet, riksadvokat Tor-Aksel Busch, ble overrasket over at politiet har som mål å løse Hagen-saken i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERRASKET: Lederen for landets øverste påtalemyndighet, riksadvokat Tor-Aksel Busch, ble overrasket over at politiet har som mål å løse Hagen-saken i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Riksadvokaten overrasket

Da riksadvokat Busch ble intervjuet av Ole Torp på NRK tidligere denne uka, uttrykte han overraskelse over politiets ambisjoner om å løse saken før jul.

- Vi har fått noen fortløpende orienteringer underveis. Det er en lang rekke etterforskningsoppgaver som fortsatt gjenstår, det er jeg ganske sikker på. Det er en sak som preges av veldig mange etterforskningsoppgaver som man må få gjennomført før man kan begynne å trekke trådene sammen, sa Busch.

Han mener absolutt det bør være mulig å oppklare saken, men sier han vil vente til etter møtet 25. oktober før han kan svare presist på spørsmålet.

- Jeg ser at politiet nå - jeg var litt overrasket over det - sier at man tar sikte på å trekke noen konklusjoner inneværende år. Sånn sett er jeg også spent på møtet vårt, sa han på NRK-programmet.

FORSVANT: Anne-Elisabeth Hagen forsvat fra Hagen-parets hjem på Lørenskog. Det er funnet flere viktige bevis i huset. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
FORSVANT: Anne-Elisabeth Hagen forsvat fra Hagen-parets hjem på Lørenskog. Det er funnet flere viktige bevis i huset. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Sentrale spor

For politiet er tekniske spor på åstedet blant de aller viktigste bevisene i saken. Slik Dagbladet skrev i går, er det spesielt tre konkrete funn som politiet etterforsker intenst.

Disse tre sporene er:

  • Strips
  • Brevpapir med tilhørende konvolutt
  • Skoavtrykk etter skotypen Sprox i størrelse 44-46
EKTEMANN: Tom Hagen (69). Foto: GD / NTB Scanpix
EKTEMANN: Tom Hagen (69). Foto: GD / NTB Scanpix Vis mer

Politiet har nå klart å snevre etterforskningen inn til hvor alle disse gjenstandene skal ha blitt kjøpt. Disse undersøkelsene avslører også at alle kan ha blitt kjøpt på butikker i relativ nærhet til Hagen-familiens bolig i Sloraveien.

Fremdeles jobber politiet iherdig med å kartlegge hvilke kjøretøy som var i og rundt Sloraveien da Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant, den 31. oktober i fjor. Et avgrenset tidsvindu er satt. Antallet kjøretøy er kraftig snevret inn.

BILSPORET: Politiet jobber nå med å kartlegge eiere og førere av 20 bilder som skal ha vært i området rundt Langvannet, dagen Anne-Elisabeth Hagen skal ha blittt kidnappet. Video: Nicolai Delebekk / NTB Scanpix Vis mer

Politiet har mellom 10 og 20 biler som gjenstår å ettergå. Det dreier seg om å sjekke alt av bompasseringer, veikameraer og vitneobservasjoner. Det er også gjort krimtekniske undersøkelser av gjenstandene som ble funnet i parets bolig.

Snevrer inn tidspunkt

Den siste sikre observasjonen av Hagen er klokka 09.14 på 31. oktober 2018. Ektemannen Tom Hagen kom hjem klokka 13.30 og meldte kort tid etter fra til politiet. Elektriker Tommy Skansen har fortalt til VG at han ringte Anne-Elisabeth Hagen, 34 minutter etter det siste sikre livsbeviset. Han fikk ikke svar, på tross av at de hadde en telefonavtale.

Tommy Brøske bekrefter overfor Dagbladet at de primært ser på «tidlig formiddag» som et mulig tidspunkt for hendelsen.

- Saken har fortsatt høy prioritet. Det er fortsatt en ikke-ubetydelig kapasitet som brukes. Etter vår mening er det fortsatt grunn til å tro at hun er utsatt for en meget alvorlig straffbar handling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media