RASER MOT KYSTVERKET: Ordfører i Kragerø kommune Kåre Preben Hegland forteller at de ikke har fått nye lenser etter at alt ble brukt opp under Full City-ulykken. Kystverket er helt uenige. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
RASER MOT KYSTVERKET: Ordfører i Kragerø kommune Kåre Preben Hegland forteller at de ikke har fått nye lenser etter at alt ble brukt opp under Full City-ulykken. Kystverket er helt uenige. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

- Vi er avspist med gammelt skrot

Kragerø-ordfører hevder de ikke har fått igjen oljevernutstyr etter Full City-ulykken. Samtidig har myndighetene sendt nytt utstyr til Mexicogulfen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kragerø-ordføreren mener Kystverket lar Telemarkskysten stå ubeskyttet, og er i harnisk.

- Våre lenser er brukt opp eller ødelagt, og vi har ikke fått nye. Statens mellomlager i Kragerø ble tømt under Full Ciy-ulykken og står fortsatt tomt snart ett år etter ulykken. Skjer det noe nå, ligger store deler av kysten ubeskyttet, sier ordfører Kåre Preben Hegland.


Full krig
Nå er han i lensekrig med Kystverket.

Under Full City-ulykken ble alt av utstyr i området og det som kunne avses i resten av landet tatt i bruk. Næringsliv, Interkommunalt utvalg (IUA) og Kystverket skulle samarbeide om aksjonen. Det gikk ikke knirkefritt.

- Vi og Kystverket har vært i tottene på hverandre siden. Vi er ikke fornøyde med den jobben Kystverket gjør. Noen går rundt selvtilfredse, mens de som får olje inn i fjæresteinene ikke føler seg trygge. Jeg synes det er veldig alvorlig, sier ordføreren.

- Alt på plass
Kystverket avfeier kritikken.

- Det statlige lageret har aldri vært tomt. Alt utstyret som hører til der nede er kommet på plass i løpet av de siste dagene, sier beredskapsdirektør Johan Marius Ly.

- Da har ikke Ly vært her nede og sett, svarer Hegland.

Ly bekrefter at noe av utstyret har manglet.

-  Noe har vært i bruk helt til nå, noe har vært inne til overhaling og noe har vært kassert. En del har vært klart til forsendelse en stund, men IUA har ikke vært klare til å ta de imot. Det som ble kassert, har vi supplert med lenser fra Horten, sier Ly.

Han sier at Kragerø-lageret vil få tilført nye lenser etter hvert.

Sendte nytt utstyr til USA
Mens kystkommunene har kranglet med Kystverket og skrevet brev til Stoltenberg og Solheim uten å få svar, har fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen bistått USA med helt nye lenser for å rydde opp etter utslippet i Mexiogulfen. Hun har garantert at hensynet til den nasjonale beredskapen blir ivaretatt.

- Det er fint at vi bistår i Mexicogulfen, men det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig, sier Hegland, som føler seg avspist med det han kaller «gammelt skrot».

- Jeg synes sammenligningen med USA er ganske useriøs. Det er ikke samme type lenser, men to helt forskjellige ting, sier Johan Marius Ly.

Kystverket mener kommunene kan skaffe seg sine egne lenser.

- Kommunene har et selvstendig ansvar for å ha oljevernberedskap og skal ikke dekke behovet med statens utstyr. De bør vurdere å skaffe seg lenser til eget beredskap, sier Johan Marius Ly.