Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha to nye reformer før 2021:

- Vi er bare nødt

Regjeringspartienes ungdomsledere mener regjeringen har brukt for mye penger. De krever flere reformer og bremsene på.

PÅ HELL: Johan Sverdrup-feltet skal holde det gående lenge, men ekspertene er enige om at oljealderen er på hell. De borgerlige ungdomspartiene mener det haster med å omstille Norge. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
PÅ HELL: Johan Sverdrup-feltet skal holde det gående lenge, men ekspertene er enige om at oljealderen er på hell. De borgerlige ungdomspartiene mener det haster med å omstille Norge. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Det viktigste er at de skjønner at nå er det alvor. Vi kan ikke fortsette å pøse ut offentlige penger på alt som er hyggelig, sier Unge Høyre-leder Sandra Bruflot.

Sammen med lederen i Unge Venstre, Sondre Hansmark og lederen i KrFU Edel-Marie Haukland leder hun i dag regjeringspartienes perspektivkonferanse.

Den skal være oppsparket til perspektivmeldingen som kommer i mai, der utfordringene for Norge de neste ti årene og hvordan man skal løse disse er tema.

TYDELIGE KRAV: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark, leder i Unge Høyre Sandra Bruflot og nyvalgt leder i KrFU Edel-Marie Haukland sier en ikke kan vente med å omstille Norge. Foto: Arnhild Aass Kristiansen
TYDELIGE KRAV: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark, leder i Unge Høyre Sandra Bruflot og nyvalgt leder i KrFU Edel-Marie Haukland sier en ikke kan vente med å omstille Norge. Foto: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer

Ungdomspartilederne vil ha bremsene på.

Brukt for mye

- Har de brukt for mye oljepenger?

Ja. Jeg skjønner at man bruker mer når det går dårlig med økonomien, men man har holdt et ganske stabilt høyt nivå også når det har gått bra. Nå går det veldig bra i norsk økonomi, da burde man bruke den anledningen til å kutte i offentlige budsjetter, sier Bruflot

- Den forrige perspektivmelding viser at om ikke så mange år kommer budsjettene til å gå med underskudd, om vi ikke snur den trenden vi ser nå. Det er den reelle faren, sier Sondre Hansmark.

Bruflot frykter nå hva som vil skje med Frp på Stortinget.

- Da vi i starten var en mindretallsregjering så vi at budsjettene som allerede var høye, ble enda større da de kom til Stortinget. Den dynamikken betyr nok dessverre økte budsjetter og det er jeg bekymret for. Spørsmålet er hvor ansvarlige også Ap og Frp vil være.

Krever reformer

Mens mange nå tar til orde for en reform-pause, sier lederne av ungdomspartiene i de tre regjeringspartiene det stikk motsatte. De krever flere reformer framover.

- Norge har en oppblåst, gigantisk offentlig sektor sammenliknet med andre rike land. Vi bruker velig mye på administrasjon. Vi har fortsatt fryktelig mange kommuner og fylkeskommuner som ikke klarer å ivareta de oppgavene de skal gjennomføre godt nok, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark, og slår fast:

- Å fortsette reform av offentlig sektor er borgerlig sides oppgave i politikken. Man ser at venstresiden ikke har noen interesse av å reformere. Jeg mener det er viktig å være modig og si at vi skal gjennomføre minst et par reformer til før 2021,

- Mange sier det er på tide med en pause?

- Nei, nå må vi har kommunereform 2.0 Det er tiden for å gjøre det nå, mener Hansmark.

Sandra Bruflot sier seg helt enig:

- Hvis man tror at man kan ha en reformstopp i en situasjon der en stor del av befolkningen snart er 60-70 år og oljeinntektene synker, det skjer ikke. Det kan være så upopulært det bare vil, men vi er bare nødt, sier hun.

- Nok skattekutt

KrfU-leder Edel-Marie Haukland er opptatt av at en nå ikke kan senke skattene noe særlig mer.

- Tida for de store skattekuttene er definitivt over. Jeg er veldig glad for at KrF satte foten ned for dette da vi gikk inn i regjering, sier hun.

Haukland mener den viktigste prioriteringen framover må være å få klimagassutslippene ned.

- Det kommer til å koste penger å gjøre noe med utslippene, men det vil koste mer å ikke gjøre noe. Det må ha topp prioritet.