-Vi er bare politi

PRISTINA (Dagbladet): Tungt bevæpnede serbere patruljerer fortsatt gatene i den forlatte byen Malishevo i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er byen som i noen optimistiske sommeruker var den kosovoalbanske frigjøringshæren UCKs hovedkvarter. Nå er alle hus ødelagt etter serbernes militæraksjon i høst.

- Vi er her for at det skal være trygt for folk å komme tilbake, sier de væpnede mennene, som sier de er politi.

Men de gir mer inntrykk av å være militære spesialstyrker, utstyrt som de er med håndgranater, kikkertsikter og automatvåpen.

Tilbaketrekning av serbiske styrker er nøkkelpunktet i avtalen som nå er ingått med Milosevic. I går kveld utvidet NATO tidsfristen for tilbaketrekking med 10 dager, slik at fristen for serberne for å etterleve avtalen er 27. oktober.

Skillet mellom soldater og politistyrker er avgjørende. Politiet kan etter avtalen med NATO fortsatt være i Kosovo, mens de fleste militære enhete skal ut. Mistanken er stor til at serbiske styrker bare bytter uniform.

- Ville du gi fra deg et stykke av Norge, sa en tungt våpnet «politimann» til Dagbladet.

Nato-kilder i Brussel sa i går at det var noen framskritt å spore når det gjelder tilbaketrekking av serbiske styrker. Dagbladet så en kolonne på 30 - 40 militære kjøretøyer som fraktet utstyr fra kampområdene mot den kosovoalbanske hovedstaden Pristina.

Det var bare noen få granatkastere i kolonnen og ingen soldater.

<B>SERBISKE STYRKER:</B> Disse bevæpnede sterberne møtte Dagbladet i Malishevo i går. De hevder å være politifolk, men likner mest på militære spesialstyrker.