Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er bedre nå, bedre organisert og har bedre våpen

Moqtada al-Sadrs hær lover revansj i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sadr City, Bagdads fattige sjiadistrikt og al-Sadrs 60 000 mann store Mehdi-hær har igjen havnet i skuddlinjen for de amerikanske og irakiske styrkenes kamp for å stabilisere Irak.

Denne uken har irakiske sikkerhetsstyrker startet en voldsom offensiv mot sjiamilitsen i den oljerike byen Basra og andre deler av Sør-Irak. Så langt er over 130 drept. I Bagdad er den tungt bevoktede Grønne sonen blitt utsatt for flere rakettangrep. Al-Sadrs menn får skylda.

I dag trer det irakiske parlamentet sammen i et ekstraordinært krisemøte. Statsminister Nuri al-Maliki har gitt medlemmer av Mehdi-hæren en 72 timers frist på å overgi seg.

Moqtada al-Sadr har på sin side varslet opprør over hele Irak.

- Vi er bedre nå

- Vi er annerledes enn det du så i 2004. Vi er nå bedre organisert, vi har bedre våpen, bedre kommandosentra og enklere adgang til logistikk og økonomisk støtte, sier et høytstående medlem av Mehdi-hæren, når han møter en reporter fra nyhetsbyrået AP i sitt hjem i Sadr City.

Bydelen med 2,5 millioner innbyggere i det nordøstlige Bagdad ble bygget på 1950-tallet for å huse fattige sjiamuslimske arbeidere.

Tidligere het bydelen Revolusjonsbyen. Deretter ble det Saddam-byen. Og etter Saddams fall i 2003 fikk den navnet etter al-Sadrs far. Han skal ha blitt drept av Saddams agenter i 1999.

image: - Vi er bedre nå, bedre organisert og har bedre våpen

Med eskaleringen av volden i Irak, kan det virke som om de framskrittene som amerikanerne skrøt av ved utgangen av fjoråret var forgjeves. Mye tyder på at den beryktede sjiamilitsen igjen er i ferd med å gjøre gatene utrygge.

Opptrappingen fra al-Sadrs side skyldes delvis at medlemmer av Mehdi-hæren er blitt kastet i fengsel, og ikke har nytt godt av et amnesti regjeringen ga for en tid tilbake.

Sadr Citys vanligvis støyende, folkefylte gater er påfallende stille, og ser nesten ut til å forberede seg på krig, rapporterer nyhetsbyrået AP. De fleste butikkene er stengt, bare smågutter som spiller fotball er å se - rent bortsett fra væpnede menn med ammuniasjonsbelter, kalasjnikov og rakettoppskytere.

- Ikke bli imponert over det amerikanerne har oppnådd. Vi kan fortsatt vinne fordi vi har troen og en sak å kjempe for, sier et medlem av Mehdi-hæren til AP.

- Fått penger og våpen fra Iran

Da sjialederen Moqtada al-Sadr i august varslet at Mehdi-hæren ville legge ned våpnene for et halvt år, var begrunnelsen at de skulle omstruktureres.

Nå hevder høystående medlemmer av militsen at de har fått våpenforsyninger fra støttespillere i Iran - akkurat slik USA lenge har hevdet.

Ifølge medlemmer av Mehdi-hæren består det nye arsenalet av veibomber, antiluftskyts, og sovjetisk-designede artilleriraketter. De sier også at de har fått penger fra Iran til å sette opp kommandosentra utstyrt med internett, fax og mobiltelefoner.

Støttespillere som står nær al-Sadr sier at våpenhvilen opprettholdes inntil videre. Men samtidig advarer de mot hva som vil skje dersom statsminister Nuri al-Maliki ikke stanser offensiven mot Mehdi-hæren.

- Konsekvensene vil bli alvorlig, sier Sheik Salman al-Feraiji, hovedtalsmann for al-Sadr i Sadr City.

Vil posisjonere seg før valget

Nupi-forsker og redaktør for Irak-nettstedet www.historiae.org, Reidar Visser, tror den militære opptrappingen mot sadristene er ledet av statsminister Nuri al-Maliki personlig. Han er ute etter å vinne prestisje og makt, mener Visser.

- Sadristene har gått langt i retning av å be om en forhandlingsløsning, og formelt sett har de så langt ikke avsluttet våpenhvilen. Det kan imidlertid virke som om Maliki ser en militær seier som viktig for hans personlige prestisje, sier Visser til Dagbladet.no.

Han peker på at operasjonen mot militsstyret i Basra så langt har vært lite konsekvent: Det er bare sadristene som er blitt angrepet. Militsene til Fadila og Det islamske høyesterådet er blitt spart i offensiven som ble innledet mandag.

- al-Maliki prøver sannsynligvis å styrke sin maktbasis ved å utfordre interne fiender blant Iraks sjiamuslimer. Han støttes i sine angrep på sadristene av en av de sjiamuslimske grupperingene, Det islamske høyesterådet i Irak, som vil tjene på at sadristene svekkes før lokalvalgene i oktober, sier Visser.

Etter at britene trakk seg ut i desember, har det skjedd en rekke kidnappinger og attentater i Basra, fordi militsgruppene kjemper om kontrollen over lukrative oljesmuglingsruter.

SKYTESKIVE FOR STATSMINISTEREN: Medlemmer av Mehdi-hæren poserer med våpen foran et utbrent irakisk politikjøretøy.
BEREDT TIL Å KJEMPE: Et maskert medlem av Mehdi-hæren lar seg avfotografere under en demonstrasjon i Sadr City tilbake i august 2006.
SADRS MENN Tilhengere av den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr i stordemonstrasjon i Sadr City, nordøst i Bagdad.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media