Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er best til å slå oss på brystet

FNs spesialutsending Kai Eide frykter Afghanistan er tapt om ikke ting endrer seg raskt.

LITEN TID: FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, er ikke fornøyd med hvordan Afghanistan er håndtert i den vestlige verden. Nå mener han tiden er i ferd med å renne ut.

Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
LITEN TID: FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, er ikke fornøyd med hvordan Afghanistan er håndtert i den vestlige verden. Nå mener han tiden er i ferd med å renne ut. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Advarselen til FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, er klar: Tiden er i ferd med å renne ut for Afghanistan.

På Natos forsvarsministermøte i Bratislava før helgen gorde han det klart at en radikal kursendring må til for å lykkes i Afghanistan. Det samme gjorde Natos toppgeneral i landet, Stanley McChrystal. Og de fikk gehør, der nybakt forsvarsminister Grete Faremo kaller den nye strategien et skritt i norsk retning.

- Men nikkende samtykke rundt bordet er noe helt annet og mye enklere enn å justere kursen. McChrystal og mitt innlegg komplementerer hverandre, og gir uttrykk for den samme bekymringen. Og den gir utrykk for det samme behovet om brutale kursendringer. Men dette var ikke et møte det det ble fattet noen beslutning. Det gjenstår å se hva som kommer ut av det, sier Eide til Dagbladet.

- Men er det tid til flere runder?

- Nei, hvis vi fortsetter som før, så går ikke dette. Da kan vi ikke lykkes. Vi må være ærlige og granske det som skjer. Dessverre er det slik at alle tenker på de andre og sier at de må endre sin opptreden. Her må alle sette seg ned og se kritisk på hva de gjør og hvordan de bruker penger, sier Eide.

- Hvor fort må det skje?

- McChrystal sier at vi må se endringer innen 12 måneder, og det er jeg helt enig i, fastslår FNs spesialutsending i Afghanistan.

Nærsynt og selvopptatt
Han påpeker at de siste seks månedene har gått med til valgproblematikken som har overskygget de demokratiske prosessene i landet.

- Det håper jeg vi raskt kan bli ferdig med. For hvis vi snart får en ny regjering på plass, med forhåpentligvis flere kompetente ministre, så tror jeg det finnes håp. Men da må det skje raskt, sier han.

Og raskt må det også gå i vår egen regjering. Eide mener Vesten, inkludert Norge, har en nærsynt tenkning og er alt for opptatt av å fremheve egne suksesser i Afghanistan. Han mener hele tankesettet må endres. Men det er ikke første gang han spesialutsendingen har påpekt dette overfor ministre og statsledere som engasjerer seg i Afghanistan.

- Vi greier ikke å justere oss, og det føler jeg stor frustrasjon for. Alle sier at nettopp de har modellen på hvordan ting bør gjøres. Vi er mer opptatt av å rose oss selv og flinkere til å slå oss selv på brystet enn å drive bærekraftig utvikling i Afghanistan. Vi måler suksess i hvor mange snorer som er klippet og antallet skoler og klinikker som er åpnet. Ja - skoler er viktig - men de kan ikke opprettholdes med mindre vi bygger en afghansk økonomi som kan drifte dem. Det er her vi feiler, sier Eide til Dagbladet.

- Norge sprer for tynt
- Gjelder dette også Norge?

- Ja, etter min mening sprer vi oss på alt for mange sektorer. Vi gjør litt av hvert, heller enn mye av noe. Og det er veldig mange land som er i den situasjonen, sier Eide.

- Jeg mener alle må se kritisk på måten de bruker sine militære og sivile ressurser. Og se på hvor langt de er beredt til å gå for å sørge for at de institusjonene de er bygger opp er bærekraftige. Man må tenke bærekraftig hele veien. Det er mange av de prosjektene som er satt i gang i dag, som man ikke vil kunne vedlikeholde når vi reduserer bistanden.

Han peker på utvikling av landbrukspolitikken som en av de viktigste utfordringene i landet. Byggingen av en afghansk jernbane som vil sysselsette tusenvis, gjøre det mulig å utvinne landets mineraler og naturressurser, og åpne for helt nye muligheter innen handel og næring er ett prosjekt han gjerne skulle ha sett at noen interesserte seg for.

- I hvor mange år har vi ikke snakket om «sustainable developement»? Men vi greier ikke å justere oss. Og det er en av mine store kjepphester. En stor frustrasjon, sier Eide.

For mange begrensninger
Kai Eide er også kritisk alle begrensningene general McChrystal må leve med på bakken i Afghanistan.

- McChrystal har jo ikke den virkelige kommandoen over Natos styrker i Afghanistan. De ulike lands PRT-styrker opptrer for mye på egenhånd. De ulike regjeringer legger ulike restriksjoner på sine styrker og hva de kan brukes til. Klart dette har en effekt på bakken i Afghanistan, sier Eide.

Han mener for få vestlige styrker står skulder til skulder med sine afghanske partnere når de havner i strid. Det holder ikke å drive opplæring i leir, sier Eide.

Restriksjonene og ulike agendaer gjenspeiles i FNs misjon i Afghanistan, UNAMA, som han selv har ansvaret for. Han innrømmer at UNAMA ikke har maktet å oppfylle sin rolle som det viktigste bindeleddet mellom afghanske myndigheter og verdens innsats for å gjenoppbygge landet.

- Vi har jo ikke myndighet til å beordre de ulike landene til å gjøre som vi vil. Det avgjørende er disse landenes vilje til å endre sin bistandspolitikk. Vi gir råd, men rådene tas veldig ofte ikke til følge. Og da havner vi i samme situasjon som McChrystal, sier han.

Merker endring
Men Kai Eide sier det er gjort visse fremskritt.

- Jeg kan ikke ta ansvaret for de siste sju-åtte årene, men jeg tar ansvaret for det som er skjedd, eller ikke skjedd, siden jeg kom hit. Og visse fremskritt har vi gjort. For eksempel er det i dag en større vilje blant nasjonene å rapportere til afghanske myndigheter og oss  om hva de gjør. Vi kan se bedre hva som foregår, og dermed bidra til forbedringene. Vi sitter jo sammen med afghanske myndigheter for å utforme prioriteringer og planer, sier Eide.

Og Eide har sett en holdningsendring den siste måneden.

- Den siste måneden har vi sett en større vilje hos enkelte nasjoner til å spille sammen med oss, og sammen med afghanske myndigheter, sier han.

Neste milepæl i Afghanistan er den andre valgrunden, som etter planen skal avholdes 7. november.

•Intervjuet med Kai Eide ble gjort et knapt døgn før selmordsaksjonister tilknyttet Taliban i dag morges slo til mot et internasjonalt gjestehus i Kabul og drepte ni, derav seks internasjonale FN-ansatte. Eide sier i dag at angrepene er sjokkerende, men ikke påvirker det arbeidet FN gjør og har gjort i Afghanistan de siste 50 årene.

•Les også: Barth-Eide mener Norge er et foregangsland
•Les også: Afghanistans «Guvernator» riser vesten men roser Norge

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media