KOMMUNE HELT PÅ BUNN Ordfører i Vestnes kommune, Øyvind Uren (AP), sitter bokstavelig talt økonomisk på bunn. Kommunens tre basseng er stengt og tømt. - Bare statsbudsjettet gir oss håp om svømmeundervisning for kommunens 840 berørte elever, konstaterer ordføreren. FOTO:Erik Hattrem/Dagbladet
KOMMUNE HELT PÅ BUNN Ordfører i Vestnes kommune, Øyvind Uren (AP), sitter bokstavelig talt økonomisk på bunn. Kommunens tre basseng er stengt og tømt. - Bare statsbudsjettet gir oss håp om svømmeundervisning for kommunens 840 berørte elever, konstaterer ordføreren. FOTO:Erik Hattrem/DagbladetVis mer

- Vi er blakke og tørrlagte

Ordføreren i Vestnes frykter for svømmeferdighetene til barna i fjordkommunen. Samtlige av kommunens basseng er stengt av og tømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| VESTNES (Dagbladet): Jens Stoltenbergs lovnad fra 2005 om vann i alle landets basseng ble aldri overholdt.

Nå er Norge et U-land i svømmeopplæring. President i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes, forteller at bare 50% av norske femteklassinger ikke kan svømme.

- Det er samme prosentandel som i Gaza. Vi er rett og slett et U-land når det kommer til svømmeopplæring, sier Eknes til Dagbladet.

Dette utspillet overrasker ikke ordfører i Vestnes kommune i Møre og Romsdal, Øyvind Uren.

 Robin (6) Rikke (8) og Rikard (8) ved Helland skole har aldri sett bassenget ved skolen fylt med vann. Det ble stengt i 2002 og vil i dag koste flere millioner om det skal gjenåpnes. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
Robin (6) Rikke (8) og Rikard (8) ved Helland skole har aldri sett bassenget ved skolen fylt med vann. Det ble stengt i 2002 og vil i dag koste flere millioner om det skal gjenåpnes. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

- På grunn av pengemangel ble bassengene i vår kommune nylig stengt av og tappet tomme. Vi har tre bassenger. Det som tilhører Helland skole, stengte vi alt i 2002. Nyling ble Myra varmtvannsbasseng og bassenget i Tomrefjord lukket, sier han til Dagbladet.

Hvor mange tomme basseng? Det er høyst usikkert hvor mange svømmebasseng i Norge som ikke er i drift. Det er anslått at det kan dreise seg mellom 200 og 270 svømmebasseng som ikke er i drift.

- Mange kommuner holder bassengstengingen hemmelig. Dette fordi at eventuelle tippemilder og tilskudd gitt de siste 40 år da må betales tilbake, sier svømmeforbund-president Eknes.

Ordføreren i Vestnes, Øyvind Uren, kjenner til at kollegaer i kommune-Norge holder stengte bassenger hemmelig.

- Jeg forstår hvorfor, men er ikke enig. Skal vi komme problemet til livs, må dette frem i dagen. Vi har rapportert inn våre stengninger. Skulle det medføre at vi får krav om tilbakebetaling av tippemidler, må vi bare fylle bassengene og kutte i skole-og velferdstilbudet. Det blir samlet sett billigere enn å tilbakebetale tippemidler, sier han.

Én milliard kroner Per Rune Eknes er fast bestemt på at situasjonen som nå råder rundt bassengproblematikken i Norge, kan løses.

- Det må øremerkede milder til. Vi trenger en «Bassengmilliard», sier han med adresse til den sittende regjering.

På Vestnes trenger man langt mindre. 250 000 kroner koster det kommunen å drifte ett basseng i ett år.

- Vi hadde valget mellom nedleggelse av sjukehjemsplasser eller bassengstenging. Så 250 000 kroner, er det vi mangler for i alle fall å få ett av bassengene i drift. Jeg er enig med Eknes i Norges Svømmeforbund. Øremerkede midler må til. Vi har privat rikdom i Norge men offentlig fattigdom, sier ordføreren, senker blikket og avslutter:

- Det er med veldig tungt hjerte dette skjer. Det er kritisk med svømmekunnskaper i det kystlandet vi er. Statsbudsjettet har alt å si for oss nå. 

Brutte løfter? Valgkampen 2005: Arbeiderpartiet lover at landets basseng skal fylles med vann. Jens Stoltenberg personifiserte løftet. FOTO:Arbeiderpartiet-Faksimile
Brutte løfter? Valgkampen 2005: Arbeiderpartiet lover at landets basseng skal fylles med vann. Jens Stoltenberg personifiserte løftet. FOTO:Arbeiderpartiet-Faksimile Vis mer

I Vestnes blir 840 barn og unge berørt av at kommunen står uten basseng i drift. Kommunen håper intensivering i svømmeundervisningen - når kanskje bassengene åpner til våren - vil holde til at det lovpålagte kravet om at fjerdeklassinger skal kunne svømme 25 meter, innfris.

Tørrskodd forlater elever skolens basseng FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
Tørrskodd forlater elever skolens basseng FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer