- Vi er blinker for israelske våpen

For fire år siden var Røde Kors-mannen Ola Skuterud fra Stavanger gissel i Somalia. Nå er han skytemål i Midtøsten. I Somalia var det tilfeldigheter som gjorde at han overlevde. Men han opplever situasjonen i Midtøsten langt mer dramatisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terror, kidnapping og krig er hverdag for Røde Kors-representanten Ola Skuterud (59). Men nå opplever han sitt livs mest dramatiske dager på israelskokkupert jord.

- Det var hardt å være gissel i Somalia. Men dette er langt mer uhyggelig, forteller Skuterud fra en bil på vei mellom Ramallah og Tukarem. Sammen med den øverste ledelsen i Røde Halvmåne skal han til Tukarem for å gi krisehjelp til en lidende befolkning.

- Du ble kidnappet og holdt som gissel av en bande i Mogadishu i ni dager, ingen ante om du ville komme levende fra marerittet. Hva er det som gjør situasjonen farligere nå?

- Over hele verden er Røde Kors-symbolet anerkjent, emblemet skal gi oss beskyttelse. Slik er det ikke her. Hjelpearbeidere har fullstendig fått skrekken. Det Israel gjør bryter fullstendig med internasjonale avtaler.

- Blir dere beskutt?

- Først får vi klarsignal for å dra inn i palestinske flyktningleirer med nødhjelp. Behovet for å gi hjelp er akutt. Så vidt inne i leiren blir hjelpearbeidere beskutt. Det er forferdelig.

- Israel påstår at palestinsk Røde Halvmåne beskytter og transporterer terrorister, blant annet i ambulanser?

- Det er løgn og propaganda. Vi har bedt Israel bevise påstandene. Det klarer de ikke. Ved ett tilfelle trakk de også påstandene tilbake. Men israelerne fortsetter å kjøre denne propagandaen for full musikk. Den første palestinske kvinnen som begikk selvmord med en bombe, arbeidet en dag i uka som hjelpearbeider. Røde Halvmåne gjør en heltemodig innsats, men de er vettskremte, forteller Ola Skuterud.

Han er vant til skrekk og terror, vold og krig. Kort tid etter at han ble løslatt etter kidnappingen, deltok han sammen med sin kone Kari i hjelpearbeidet etter terrorbomben som tok mange liv i Nairobi i Kenya i 1998. Kona Kari er med i felten også denne gangen. Hun skulle ha arbeidet som frivillig, men får ikke gjort stort fordi situasjonen er så farlig.

- Røde Kors skal være nøytrale i konflikten, klarer dere det?

- Det røyner på, virkelig. Vi må rapportere, skrike ut det vi ser. Den palestinske sivilbefolkningen er uhyre stresset og deprimert. De ser ingen annen utvei enn å fortsette intifadaen, de har ikke mer å leve for.

- Israels argument er at de må angripe for å stoppe terroren mot eget land og folk.

- Israel holder det palestinske folk i et jerngrep. Det fører bare til at enda flere palestinske ungdommer er rede til å sprenge seg sjøl i lufta.

- Vil du beskrive kampene som en krig nå?

- Hvis ikke dette er krig, vet jeg ikke hva krig er. Det er en supermakt som kriger mot enkeltindivider.

I to år har Skuterud arbeidet i de okkuperte områdene. Snart går kontrakten ut. Han vil ikke vende tilbake til et trygt liv i Stavanger ennå.

- Nei, vi arbeider nå med å klargjøre neste oppdrag et sted i verden. Det må bli et sted der kona også kan gjøre en jobb. Kanskje blir det Afghanistan, også der har ekteparet vært før. Men det er lidelser så mange steder i verden at Ola og Kari Skuterud ikke mangler reisemål.

Først eksploderer bombene og dreper og lemlester skyldige og uskyldige. Dramatikken stjeler overskriftene, kameraene er oftest borte når hjelpearbeiderne rykker inn for å lege og hjelpe.

- Hva kan omverdenen gjøre for å hjelpe dem som straffes så hardt i Midtøsten?

- Jeg er ikke politiker og kan ikke si hvor løsningen ligger. Men nå trengs det bred finansiell støtte til de palestinske områdene. Her er folk desperate, sier Ola Skuterud.

VANT TIL BRÅK: Ola Skuterud har lang erfaring som hjelpearbeider i urolige områder. Nå leder han Norge Røde Kors-arbeidet i Midtøsten. Bildet er tatt like etter at han ble sluppet fri fra fangenskapet i Somalia.