- Vi er blitt beleiret

Terrorpsykiater Husby angrep psykiaterkolleger og pressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Følg Husby og Sørheims forklaring direkte her

(Dagbladet): Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim begynte sitt vitnemål i saken mot terroristen Anders Behring Breivik med å både gå i forsvar og til angrep.

- Da vi tok på oss dette oppdraget hadde vi ikke fantasi til å se det som ville komme, sa Husby.

- Det er en del uriktig som er blitt hevdet. Det har vært en betydelig belastning å være del av denne saken.

- Fjerndiagnostisering Husby og Sørheim har fått til tider massiv kritikk etter at deres rapport som konkluderte med at Anders Behring Breivik var utilregnelig ble kjent.

- De fleste av våre kritikere har hatt fjerndiagnostisering som kriterium. Vi vil ikke mystifisere diagnostikk, men det er fortsatt et kriterium at man bør snakke med de man diagnostiserer, sa Husby.

- Det er enestående at en erklæring er blitt lagt ut i media og blitt dissekert fra alle kanter. Vi er blitt beleiret av pressen, med krav om kommentarer til annenhver setning i erklæringen og kritikken som har kommet opp.

- Dette kaster skygger over psykiatrien.

Husby la til at det har vært en «lærerik erfaring». 

Han omtalte samtalene, og det han kaller observasjonen, slik:

- Etter vår mening hadde vi flere gunstige forhold, hvor vi observerte ham i hans boble. Og dette på en måte som ikke lot seg gjenskape etter at medieforbudet ble opphevet.

- Retten må prøve å forestille seg betingelsene da vi startet. Det var fortsatt unntakstilstand, i både politiet og kriminalomsorgen. Ila ville at vi kun skulle gjøre én avtale om gangen, som ble gjort sent kvelden dagen før, sa Husby.

- Uten sekterisk tilhørighet Observasjonen i fengselet, som de neste sakkyndige fikk gjennomført, kommenterte Husby slik:

- Det ble kun muliggjort fordi vår konklusjon ble sett på som så kontroversiell.

Husby plasserte seg selv og Sørheim i det rettspsykiatriske landskapet på denne måten:

- Vi er mainstream-psykiatere uten sekterisk tilhørighet.

Om Breivik sa Husby:

- Vi var slått av hvor underlig han framstod. Men det var først etter samtale nummer åtte at vi satte oss ned for å diskutere diagnoser.

- Tvil Om de noen gang hadde vært i tvil, sa han:

- Jeg ble i det voldsomme medieoppbudet utenfor tinghuset da vi leverte vår erklæring spurt om jeg hadde vært i tvil. La meg derfor kunne få understreke at de sakkyndige selvsagt har hatt tvil.  Men da erklæringen var ferdig, hadde vi en konklusjon som vi mente det ikke var tvil om. 

Om kritikken om at erklæringen har blant annet historiske mangler sa Husby:

- Vi har bevisst ikke beveget oss inn på disse feltene. Det er en kompetanse vi ikke har og som ikke hører hjemme i en rettspsykiatrisk erklæring. Vi er psykiatere, ikke historikere, sosiologer, internettspillere eller journalister.  

- Vi henter ikke inn teologisk ekspertise hver gang vi får inn en ny Jesus.

• Følg Husby og Sørheims forklaring direkte her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer