STERKE ORD: Mona Levin brukte sterke ord mot Kåre Willoch etter debatten i Tabloid på TV2. FOTO: TV2
STERKE ORD: Mona Levin brukte sterke ord mot Kåre Willoch etter debatten i Tabloid på TV2. FOTO: TV2Vis mer

- Vi er blitt dummere

Sinne og aggresjon har preget de mange debattene denne uka. Men klokere er vi ikke blitt, mener ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):
Ari Behn, Mona Levin og Gunnar Sønsteby er noen av dem som har slengt med leppa i det offentlige rom de siste dagene.

- Vi har et konsensuspreget samfunn, men denne uka har debatt-deltakerne gått helt fra konseptene, sier Kjell Lars Berge, professor i retorikk, ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.no.

Sur vin
- Debattene har bestått av en voldsom aggresjon og høy temperatur, uten at det har kommet så mye fornuftig diskusjon ut av dem.

Ari Behn startet med å lange ut mot Carl-Erik Grimstad, Slottets tidligere soussjef. Den nye vinen var sur. Og veldig sint.

«Det er hver gang like patetisk å høre ham remje i vei, stakkars akterutseilte og bitre mann», sa Behn til VG, og de neste dagene haglet det med karakteristikker og utspill.

- Det er lite substans i det Behn sier, mest emosjoner. Han fikk sagt sitt, men det ligger lite verdi i utspillet når det gjelder å forstå kongefamiliens situasjon, sier Berge.

- Uanstendig
Mest overraskende har trolig Mona Levins utspill mot Kåre Willoch vært. Aftenposten-spaltisten kalte den tidligere statsministeren både for rasist og jødehater, etter en debatt på Tabloid (TV2). Det har hun måttet tåle krass kritikk for.

- Levin var på grensen til uanstendig, sier professor Berge. Han mener utspillet viser at Levin ikke ønsker å ta innover seg de argumentene som bryter med hennes forståelse av Midtøsten-konflikten.

- Willoch jobber mye med sine argumenter, men i denne debatten er han blitt møtt med mye emosjoner.

- Er vi blitt noe klokere av ukas debatter?

- Nei, vi er blitt dummere. Deltakerne har vist dårlig måte å forholde seg til hverandre på i det offentlige rom, sier Berge.

Han får støtte fra sosiologiprofessor Anne Krogstad ved Universitetet i Oslo.

- Når debattene blir veldig polariserte glipper nyansene, og vi blir ikke noe klokere av dem, sier hun til Dagbladet.no.

Ord-krig
Krigen i Gaza har også fått verbale utslag denne uka. En talsmann for Israels utenriksdepartement beskyldte denne uka Mads Gilbert for å spre ondsinnet løgn, og for systematisk demonisering av Israel. Gjennom sitt opphold på Shifa-sykehuset, har den norske legen vært en av få stemmer som har kunnet gi verdenssamfunnet førstehåndsskildringer om krigen i Gaza.

- Beskyldningene om at Gilbert lyver kan beskrives som ren propaganda. Samtidig fører ikke beskyldningene til noen forståelse for Israel. Dette er ingen bra måte å overbevise andre på, sier Berge.

Den ellers så sindige krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby fortsatte debatten om Norsk motstandshistorie mot Erling Fossen denne uka. I Redaksjon EN (NRK) beskrev han sin motdebattant som «sprøyte gal», og sa at Fossens syn var «aldeles håpløst».

Mye sinne
«Kan det være nødvendig å være så sint», sang Knutsen og Ludvigsen. Kan det egentlig det?

- Det er en sterk tradisjon i Norge for at man skal være seg selv, og at man i debatter skal være heftig og begeistret. Det er legitimt å vise sinne og aggresjon. Slik er det ikke i de fleste andre land. Vi skiller oss kraftig ut i forhold til både Sverige, Danmark og resten av Europa, sier professor Berge.

Han deltok nylig på et faglig retorikk-seminar, der de internasjonale deltakerne ble veldig overrasket over at norske politikere ofte er så sinte i debatter.

- De reagerte særlig på at flere av våre kvinnelige politikere er så aggressive.

SUR: Ari Behn. FOTO: KERSTIN CARLSSON/SCANPIX.
SUR: Ari Behn. FOTO: KERSTIN CARLSSON/SCANPIX. Vis mer

Det er ingen grunn til å tro at de intense debattene vil bli færre i tida som kommer.

- Det er de polariserte stemmene som høres best. De nyanserte meningene registres, men plukkes ikke opp i den videre mediedebatten, sier professor Krogstad.

- Hvem har skylda for at debattene er blitt slik?

- Det er nok et samspill mellom media og debattantene. Det er en pardans, der det noen ganger er mediene som byr opp og andre ganger enkeltpersoner, sier hun.

SINT: Gunnar Sønsteby. FOTO: HEIKO JUNGE/SCANPIX
SINT: Gunnar Sønsteby. FOTO: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer